5 TIPP, HOGYAN KÉSZÍTS JÓ FOTÓT AZ INGATLANRÓL (HOGY EL TUDD ADNI)

5 TIPP, HOGYAN KÉSZÍTS JÓ FOTÓT AZ INGATLANRÓL (HOGY EL TUDD ADNI)

 

#1 Mielőtt fényképeznél, rakj rendet

A legegyszerűbb, ha úgy készülsz fel a fényképezésre, mintha vendégeket várnál. Pakold el a szennyeseket, és szedd be a ruhákat a szárítóról is, ezenkívül érdemes megpucolni a tűzhelyet, a mosdót és a kádat és/vagy zuhanyzót.

Nem kell, hogy olyan steril legyen a lakásod, mint egy IKEA-katalógus, de egy rendezetlen, túlzsúfolt otthon biztosan rossz benyomást kelt majd a képeket nézegetőben. 

#2 Válaszd ki a legjobb napszakot az ingatlan fényképezéséhez

Belül célszerű nappali fényben, napos időben lőni a fotót, hiszen a borult, esős időben biztos, hogy nem a legelőnyösebb arcát mutatja majd a házad. Ne este készíts fényképeket, mivel iyenkor sokkal tompábbak a fények, és nehezebb jó minőségű képet fotózni.

Családi ház esetén, ha kívülről fotózod az ingatlant, akkor az alkonyat lesz a legjobb időpont. Ez kiemeli a kertet, a tereprendezést, és előnyös színben tünteti fel a külsőt is.

Használd ki az ingatlan adta lehetőségeket: ha van kandallód, akkor gyújtsd be, fotózd le, és próbáld meg átadni a meghitt, bensőséges hangulatot.

Tipp: ha okostelefonnal fényképezel, használd a HDR funkciót!

#3 Érdemes több szögből képet készíteni

Gondolj úgy a fényképezésre, hogy távolról, virtuálisan mutatod be az otthodat. Ez viszont nem jelenti azt, hogy minden egyes sarokról (és sarokból) fényképezned kell. 

A legideálisabb, ha egy olyan sarokból lövöd a képet, ahonnan az egész szobát belátni. Ugyanez igaz akkor is, ha kívülről fotózod a házat: sarokból, és ne szemből készüljön a fénykép.

Viszont jó, ha megmutatod a részleteket is az egyes fotókon: sarokból ugyan a szoba egészét belátni, de nehezen adja át egy-egy apró részlet hangulatát. Gondold végig, hogy mi az a dekoráció, mi az a helyiség, amit a legjobban szeretsz az otthonodban, és azokat is csempészd bele a képekbe.

#4 A jó fényképhez nem kell Photoshop

Nem érdemes eltüntetni, megváltoztatni a képeket, hiszen akkor becsapnád a potenciális vásárlókat. Az egyszerűbb fényeléseket már okostelefonnal is meg lehet csinálni, viszont ha elég ügyes vagy, abszolút nem kell szerkesztened.

Tipp: mielőtt fényképeznél, tisztítsd meg az ablakokat, és húzd el a függönyöket, hogy a lehető legtöbb természetes fény jusson be a helyiségbe. Ezt és a HDR-t ötvözve már nagyon jó minőségű képeket lehet lőni.

#5 A homályos fénykép nem adja el a lakást

Ha homályos fényképet töltesz fel, az igénytelenséget feltételez, egy "jó lesz ez így" hozzáállást. Kicsit olyan, mintha igazából el sem akarnád adni a házat, csak úgy meghirdeted, hátha ráharap valaki, és megveszi.

Amennyiben tényleg szeretnéd eladni, akkor ahhoz éles, jó minőségű képek kellenek. Lehet, hogy nem sikerül első két kattintásra olyan jól, de ezeket nyugodtan törölheted, nem kell őket feltölteni.

Sok vásárló pásztázó keresést végez, és a homályos képeket automatikusan elvetik; pedig könnyen lehet, hogy épp a te házad lenna az álomotthon.

Összegzés

Tévhit, hogy a jó képekhez profi fényképezőgépre, és állványra van szükség - bár a legtöbb ingatlanos rendelkezik ilyennel. Ha saját magad szeretnéd meghirdetni az ingatlanodat, akkor elég egy mobil is - de minden esetben érdemes betartani a fenti tippeket, hogy a lehető legjobbat hozhasd ki képekből.

 

Viszont, ha nincs időd ezzel foglalkozni, akkor bízd ránk az ingatlan eladását: csúcsminőségű fotókat készítünk, és megírjuk az ingatlanod szövegét is. Amennyiben érdekelnek a részletek, vedd fel velünk a kapcsolatot!


Back