• MINDEN, AMIT A NAPELEMRŐL ÉS AZ ELEKTROMOS FŰTÉSRŐL TUDNI ÉRDEMES

    MINDEN, AMIT A NAPELEMRŐL ÉS AZ ELEKTROMOS FŰTÉSRŐL TUDNI ÉRDEMES

    Az új építésű házak esetében már elvárás, hogy legyen megújuló energia, azonban egyre több felújító is választ valamilyen alternatív energiaforrást. Ezek közül az egyik legnépszerűbb kombó a napelemes rendszer és az elektromos fűtés. De vajon mennyibe kerül egy ilyen rendszer telepítése? Tényleg megéri? És lehet-e rá támogatást kapni? 

    A cikkben most bemutatunk mindent, amit ezekről tudni érdemes.

    Read more

  • LAKÁSFELÚJÍTÁSI LÁZ: ÉRDEMES-E (MOST) BELEVÁGNI?

    LAKÁSFELÚJÍTÁSI LÁZ: ÉRDEMES-E (MOST) BELEVÁGNI?

    A lakásfelújítási támogatásoknak köszönhetően a vásárlók valósággal megrohamozták a használt lakások piacát, főleg a megyeszékhelyeken - a fővárosban viszont némi visszaesés tapasztalható.

    A másik részről viszont ott van az elképesztő mértékű építőanyag drágulás, valamint a szakemberhiány, ami megriasztja a felújítani készülőket. Vajon érdemes-e most belevágni, vagy játsszunk inkább a kivárásra? Mi az oka az építőanyagok drágulásának? Ezeket járjuk most körbe a cikkben.

    Read more

  • VÁRNI VAGY NEM VÁRNI? AVAGY ÉRDEMES-E MOST ELADNI AZ INGATLANT

    VÁRNI VAGY NEM VÁRNI? AVAGY ÉRDEMES-E MOST ELADNI AZ INGATLANT

    A jelenlegi ingatlanbummot elnézve az ember csak arra tud gondolni, hogy hova tovább? Némi stagnálást követően ugyanis az ingatlanárak ismét meredeken emelkedni kezdtek, annal ellenére, hogy az 5%-os, kedvezményes lakásáfa miatt most "olcsóbbak" a lakások. 

    Ha most te is azon morfondírozol, hogy érdemes-e várni, vagy most kell lépni, és a csúcson eladni az ingatlant, akkor ez a cikk neked szól!

     

    Read more

  • MITŐL OKOS AZ OKOSOTTHON, ÉS MIT ÉRDEMES RÓLA TUDNI?

    MITŐL OKOS AZ OKOSOTTHON, ÉS MIT ÉRDEMES RÓLA TUDNI?

    Ma már kis túlzással minden “okosabb nálunk”: a telefon, a tévé, a porszívó - de kapható már okoshűtő és okostükör is. Az “okos-trend” pedig már jó pár éve elérte a házakat is; viszont a technológia csak az elmúlt 2-3 évben lett annyira kiforrott, hogy már megfizethető kategóriába tartozik. 

    De tulajdonképpen mitől is okos egy okosotthon? Tényleg ez a jövő? És ha igen, akkor mi lesz a régi házakkal? 

    Read more

  • ÉRDEMES-E AZ INGATLANT FACEBOOK MARKETPLACE-N HIRDETNI?

    ÉRDEMES-E AZ INGATLANT FACEBOOK MARKETPLACE-N HIRDETNI?

    Egy kissé rendhagyó poszt következik, azonban úgy gondoljuk, hogy ingatlanosként nem mehetünk el szó nélkül mellette. A Marketplace-t a "Facebook Vaterájaként" is emlegetik, és mivel rengeteg ingatlant hirdetnek, így nagyon érdekes ingatlanos szemmel is jobban megvizsgálni a platformot.

    A cikkben bemutatjuk, mi is az a Facebook Marketplace, miért lehet hasznos, ha ingatlan hirdetést szeretnél feladni, illetve milyen előnyei és hátrányai vannak.

    Read more

  • ERRE AZ 5 DOLOGRA FIGYELJ, HA TE SZERETNÉD ELADNI A LAKÁSODAT!

    ERRE AZ 5 DOLOGRA FIGYELJ, HA TE SZERETNÉD ELADNI A LAKÁSODAT!

    Nagyon sokan próbálják meg eladni “saját kezűleg” az ingatlanukat, hiszen ezzel megspórolhatják az ingatlanközvetítőnek járó jutalékot. Az emberek ugyanis rendszerint azt gondolják, hogy felteszik a házat egy-két ingatlanközvetítő portálra, és adok-veszek csoportba, és maximum 1-2 hónap alatt elkel. 

    Igen ám, de nem számolnak azzal, hogy ez mennyi időt, energiát (és ezzel együtt pénzt) emészt fel!

    Nézzük is meg részletesen, hogy mire kell odafigyelni abban az esetben, ha te szeretnéd eladni az ingatlanodat.

     

    Read more

  • KI AZ AZ INGATLAN ÉRTÉKBECSLŐ, ÉS MIT CSINÁL PONTOSAN?

    KI AZ AZ INGATLAN ÉRTÉKBECSLŐ, ÉS MIT CSINÁL PONTOSAN?

    Mennyit érhet az ingatlanom? - teszik fel maguknak sokan a kérdést, majd elkezdenek matekozni. A legtöbben azt gondolják, hogy egy ingatlan értékét nem túl bonyolult meghatározni. 

    Hiszen elég csak megnézni, hogy a környéken lévő, hasonló állapotú lakásokat mennyiért adják, ki kell számolni, mekkora a négyzetméterár, majd felszorozni a tulajdonunkban álló lakás négyzetméterével. 

    Viszont egy ingatlan állapotát rengeteg tényező befolyásolja: a kora, a szerkezet állapota, a piaci viszonyok, az elhelyezkedés, a szomszédok, az esztétikum - csak hogy a legnépszerűbbeket említsük. Erre pedig laikusként egyszerűen nem látunk rá. 

    Egy rosszul meghatározott eladási áron rengeteg dolog áll, vagy bukik. Ha túl drágán adod, évekig is a piacon lehet, ha pedig túl olcsón, akkor sok százezer-, vagy akár millió forintot is veszíthetsz. 

    Épp ezért jó ötlet megbízni az állapotfelméréssel egy értékbecslőt. Régebben már írtunk arról, hogy az értékbecslés miképp működik a koronavírus-járvány alatt, most azonban általánosságban járjuk körbe a témát.

    Read more

  • INGATLANHIRDETÉSEK, MELYEKNEK NEM SZABAD BEDŐLNI

    INGATLANHIRDETÉSEK, MELYEKNEK NEM SZABAD BEDŐLNI

    “Kihagyhatatlan ajánlat!” 

    “Vadregényes helyszín!“

    “Budapest szívében!”

    Talán már te is találkoztál olyan közhelyekkel, megtévesztő lózungokkal, hogy már csak egy fájdalmas sóhajra maradt erőd. Az Airbnb-s piac bedőlésével, és a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt a lakáspiacon most némileg stabilizálódott a kereslet és a kínálat. Így előfordulhat, hogy egy-egy ingatlan akár fél-egy évig is fent van az ingatlanos portálon, mégsem viszik el.

    Így tehát újra előkerül annak a fontossága, amiről már korábban is írtunk: hogy mennyire igényes, pontos és ötletes az ingatlanhirdetések szövege

    Arról már írtunk, hogy mire érdemes odafigyelni, ha szöveget írsz, arra azonban még nem tértünk ki, hogy mit érdemes elkerülni a lakáshirdetés szövegében. Persze a cikk azoknak is hasznos, akik lakást szeretnének vásárolni, és át akarnak látni a bullshiteken.

    Read more

  • EZEKRE ÉRDEMES ODAFIGYELNI, HA LAKÁSHITELT VESZEL FEL

    EZEKRE ÉRDEMES ODAFIGYELNI, HA LAKÁSHITELT VESZEL FEL

    Előző cikkünkben írtunk arról, hogy az állam 2021-től többféle kedvezménnyel is igyekszik fellendíteni az ingatlanpiacot. (Például az 5%-os újépítésű lakásáfa, vagy a családosok számára visszaigényelhető teljes áfa, és illetékmentesség.) 

    Mivel nagyon kevesen vannak olyanok, akik önerőből képesek újépítésű ingatlant vásárolni, ezért a többség kénytelen lakáshitelt felvenni. Azonban hitel és hitel között is rengeteg különbség van. Épp ezért érdemes odafigyelni a kölcsön felvétele során, hogy nem mindig az olcsónak tűnő megoldás a legolcsóbb. 

    A cikkünkben megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni!

    Read more

  • 2021-BEN TÖBB ÚJ TÁMOGATÁS IS SEGÍTI AZ OTTHONTEREMTÉST - MUTATJUK ŐKET!

    2021-BEN TÖBB ÚJ TÁMOGATÁS IS SEGÍTI AZ OTTHONTEREMTÉST - MUTATJUK ŐKET!

    Az elmúlt években megfigyelhettük, hogy az állam több új támogatással is igyekezett segíteni az otthonteremtést. Ilyen például a kedvezményes kamatú Babaváró hitel, vagy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény - vagyis rövidebb nevén a CSOK.

    Most, 2021-ben több új, otthonteremtési kedvezménnyel is találkozhatunk. Nézzük is meg őket részletesen!

    Read more

  • MILYEN A JÓ ALAPRAJZ, ÉS MIÉRT VAN RÁ SZÜKSÉGED?

    MILYEN A JÓ ALAPRAJZ, ÉS MIÉRT VAN RÁ SZÜKSÉGED?

    A jó alaprajz nem csak építkezésnél fontos, hanem tulajdonképpen minden esetben, amikor ingatlanról beszélünk - legyen szó akár vételről, akár eladásról. Épp ezért nem kizárólag az építkezéssel kapcsolatban akarjuk górcső alá venni a kérdést, hanem globálisan nézzük meg, miért is van szükség jó alaprajzra. 

    De mitől jó, és mitől rossz egy alaprajz?

    Read more

  • MINDEN, AMIT AZ 5%-OS ÚJÉPÍTÉSŰ LAKÁS ÁFÁRÓL TUDNI KELL

    MINDEN, AMIT AZ 5%-OS ÚJÉPÍTÉSŰ LAKÁS ÁFÁRÓL TUDNI KELL

    Kicsit barokkos túlzással, de bombaként robbant a hír, hogy 2021. januárjától ismét visszavezetik a kedvezményes, 5%-os újépítésű lakás áfát. De kinek jár az adókedvezmény? Mekkora lakásokra vonatkozik, és meddig lehet igényelni? 

    Az otthonteremtési akcióterv részleteit gyűjtöttük össze cikkünkben.

    Read more