ERRE AZ 5 DOLOGRA FIGYELJ, HA TE SZERETNÉD ELADNI A LAKÁSODAT!

ERRE AZ 5 DOLOGRA FIGYELJ, HA TE SZERETNÉD ELADNI A LAKÁSODAT!

#1 Mindig mérd fel előtte a terepet

Mielőtt még bármit tennél, az egyik legfontosabb, hogy nagyon jól “felmérd a terepet”. Tisztában kell lenned a környéked előnyeivel, hátrányaival, az infrastruktúrával. 

Ezenkívül képben kell lenned, hogy az otthonod milyen állapotban van. Például fel kell-e újítani bármit is? Mekkora a pontos, nettó alapterület? Mekkora telek tartozik hozzá (ha tartozik)? További előny, ha van parkolási lehetőség és biztonságos a környék is.

Miután mindezzel tisztában vagy, érdemes végigböngészni az ingatlanos oldalakat, és olyan házakat keresni, amelyek hasonló adottságokkal rendelkeznek, mint a tiéd. Ez alapján már nagyjából be tudod lőni, hogy mekkora a környéken a négyzetméterár.

#2 Ha feltöltöd a hirdetést...

Amikor már tudod, mennyiért fogod árulni az ingatlant, itt az ideje képeket készíteni. Erre érdemes kiemelt figyelmet fordítanod, mert rengeteg olyan hirdetés van, ahol a képek pixelesek, elmosódottak, rosszul exponáltak.

A másik gyakori hiba, amit a magánhirdetők elkövetnek, hogy nem raknak rendet az adott helyiségben. Kevés kiábrándítóbb dolog van annál, mint egy bugyikkal és mosatlan nadrágokkal teli hálószoba, vagy egy koszos konyha.

Ami még fontos, hogy mindig tölts fel alaprajzot. (Ha nincs, akkor hozz létre egyet.) Nagyon sokan választanak alaprajz alapján ingatlant (vagy épp ezért nem), így rengeteg időt és energiát spórolsz meg azzal, ha kiszűröd azokat, akiket nem érdekel a hirdetés az elrendezés miatt. Ugyanakkor, a másik szempontból nézve, ha valaki épp olyan elrendezést keres, akkor meg tudod fogni.

Az ingatlan hirdetési szövegét is érdemes jól megfogalmazni. Ha ezzel hadilábon állsz, kattints a cikkünkre, ahol gyakorlati tippeket adunk ahhoz, hogyan is kell jól megírni egy szöveget.

Mindig adj meg elérhetőséget, a lehető legtöbbet: telefon, e-mail, viber (ha van). Van, aki egyszerűen utál telefonálni, míg más épp ellenkezőleg. Ha pedig nem szeretnéd, hogy ingatlanosok zaklassanak, akkor írd bele a szövegbe, hogy ők mellőzzék a megkeresést.

#3 Szakíts időt a telefonra, és a körbevezetésre

Ha pedig megadtad az elérhetőségeket, érdemes időt szakítanod arra, hogy fel is vedd a telefont, és válaszolj is az e-mailekre. 

Ha fix munkaidőben dolgozol, írd a hirdetésbe, hogy csak délután 5 után tudod felvenni a telefont, előtte semmiképp sem. Amennyiben nem nézed túl gyakran az e-maileket, akkor pedig kommunikáld, hogy 2-3 nap múlva válaszolsz, addig is legyenek türelemmel.

Egyébként nagyon sokan itt buknak el az önálló ingatlan eladás során. Ugyanis nagyon nehéz logisztikailag megszervezni, hogy mikor tudod fogadni a nézelődőket. Ez ugyanis kőkemény és időigényes értékesítés. Az is lehet, hogy egy nap akár 3-4 látogatót is fogadnod kell, és igazodni is hozzájuk időben.

Készülj fel tehát, hogy nagyon sok időt és energiát elvesz majd az, hogy a megtekintőket körbevezesd az ingatlanban.

#4  Legyél felkészült

A másik, ami miatt dugába dőlhet az ingatlan értékesítés, az a felkészültség hiánya. Az érdeklődőknek ugyanis megvan az a rossz szokása, hogy érdeklődnek: tehát kérdeznek a környékről, a ház műszaki paramétereiről, alapterületéről, jogviszonyairól, az infrastruktúráról, a ház szerkezetéről, falazatáról - szinte bármiről. 

Visszacsatolva az első pontra: épp ezért nem szabad megspórolni az előzetes kutatást, még hirdetés előtt. Olyannak kell lenned, aki tudja, hogy mit ad el, tudja, hogy pontosan annyit is ér - és ezeket meg is tudja indokolni.

Ugyanis a látogatók nem hülyék: már első pillantásra észreveszik azt, aki felkészületlen és bizonytalan, és egy ilyen apró tényező miatt is elbukhatsz egy lakáseladást. 

#5 Figyelj a papírokra 

Amennyiben társasházi lakás szeretnél eladni, mindig legyen nálad az alapító okirat, a Szervezeti és működési szabályzat (SZFSZ), és a számlák, hogy mennyibe kerül a rezsi. Ezenkívül szükség van tulajdoni lapra, haszonélvezeti jog esetén nyilatkozatra, illetve alaprajzra.

Ezeket mind-mind jó előkészíteni még azelőtt, mielőtt akár meghirdetnéd az ingatlant. 

Mégis jobban megéri ingatlanossal együtt dolgozni? 

Ahogyan te is láthatod, rengeteg plusz munkával és idővel jár az, ha ingatlan eladásra adod a fejed. Nagyon sok buktatója van és nincs semmi garancia arra, hogy akár fél-1 éven belül el tudod adni a lakást. 

Amennyiben úgy érzed, hogy a fent leírtak alapján neked biztosan nem férne bele az, hogy egyedül vágj bele egy ekkora projektbe, akkor nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot. Igyekszünk 2 munkanapon belül válaszolni minden felmerülő kérdésedre, és levenni a gondot a válladról. 

 


Zurück