HOGYAN LEGYEN BIZTONSÁGOS AZ OTTHONOD? [5+1 PRAKTIKUS TIPP]

HOGYAN LEGYEN BIZTONSÁGOS AZ OTTHONOD? [5+1 PRAKTIKUS TIPP]

 

Bűnözés térkép Magyarországon

A nagyvárosokban (>100 ezer fő) 2018-ban a következő helyeken követték el a legtöbb bűncselekményt:

  1. Győr
  2. Budapest
  3. Miskolc
  4. Kecskemét
  5. Pécs
  6. Nyíregyháza

Budapesten a legveszélyeztetettebb kerületek sorban a következők:

  • az V. kerület
  • a XI. kerület
  • a VII. kerület
  • és a VI. kerület.

A legbiztonságosabbnak a XV. kerület mondható. (Ha kíváncsi vagy a saját kerületedre is, nézd meg a nagy betörés-térképet.)

Egyébként az elkövetett bűntények száma 2010-től folyamatosan csökken, enek ellenére nem lehet elégedetten és nyugodtan hátradőlni. “Jobb félni, mint megijedni” - tartja a mondás, így érdemes felkészülni minden eshetőségre.

De hogyan védheted meg az otthonodat az illetéktelen behatolókkal szemben? Milyen biztonsági rendszert érdemes kiépíteni, és mik azok a praktikus dolgok, amiket bárki megtehet otthona védelmének érdekében?

Praktikus tanácsok, hogy elkerüld a betöréseket és biztonságosabbá tedd az otthonod

#1 Mindig(!) zárd be az ajtókat és az ablakokat

Egyértelműnek tűnik a tanács, mégis nagyon sokan elfeledkeznek róla a napi rohanásban. A betörők a lehető legkevesebb munkával, a lehető legkisebb zajjal akarják a legtöbb értéket elvinni. 

És a legkönnyebb célpont nyilván a nyitva felejtett ajtó vagy ablak.

Tipp: felszerelhetsz wifi-vel rendelkező érzékelőket is a nyílászárókra, amiket összeköthetsz az okostelefonoddal. Így, ha nyaralni mész, és illetéktelen behatolást érzékelsz, azonnal értesítheted a hatóságokat.

#2 A bejárati ajtó (és a teraszajtó is) több ponton záródó legyen

Az ORFK végzett egy érdekes felmérést, ahol megkérdezték a bűnözőket arról, hogy betörés esetén mik voltak azok, amik a leginkább megnehezítették a dolgukat. A legtöbb betörőnek az igazi fejtörést a több ponton záródó angol és svájci biztonsági ajtók adták.

Tipp: Ha felújítást tervezel, akkor érdemes a nyílászárókat is több ponton záródó, erősített üvegre cserélni.

#3 Szerelj fel biztonsági kamerát (és jól látható helyre tedd)

Manapság egy biztonsági kamera nem kerül vagyonokba. Ráadásul ezek már olyan okos kütyük, amelyek felhőalapon tárolják a felvételeket, némelyik pedig rongálás elleni védelemmel is el van látva. 

Tipp: Gyakran már önmagában a biztonsági kamera látványa is elég, hogy elüldözzön egy bűnözőt, így érdemes jól látható, de nehezen megközelíthető helyre tenni. Ha kertes házban laksz, akkor ne csak a bejáratra gondolj. Amennyiben erdőre, szántóra néző telked van, úgy onnét is be tudnak surranni a tolvajok. Helyezz el biztonsági kamerát ebbe az irányba is!

#4 Jó ötlet a kültéri világítás (legalábbis a kertes házba)

Egy hirtelen felkapcsolódó, mozgásérzékelős reflektor hatékonyan elijeszti a betörőket, így érdemes megfontolni a beszérzését. 

Tipp: Viszont vigyázz a finom hangolással, hiszen ha túl érzékenyre állítod, akkor bármilyen mozgásra (kutya, macska, nyest) felkapcsolódik, ez pedig zavaró lehet. 

#5 Ne csak a házra figyelj 

Sokan csak a lakóépületre figyelnek, amikor a biztonságról van szó, pedig rengeteg értéket találni a garázsban, tárolókban, fészerekben is (nem, ezeknek a védelméhez sem elég egy sima lakat).

Tipp: Érdemes a biztonsági rendszert úgy kiépíteni, hogy ezeket is jól lehessen látni. Az érzékelős reflektor pedig ebben az esetben is hatásos. 

+1 A kutya is elijeszti a betörőket

Végül, de nem utolsósorban ejtsünk néhány szót az egyik leghatékonyabb "biztonsági rendszerről", a kutyusokról is. Ahogyan a biztonsági kamerák, úgy a kutyák is sok esetben már a puszta jelenlétükkel elijesztik a tolvajokat (hát még ha meg is ugatják őket). 

Összegzés

Tehát akár új-, akár használt ingatlant vásárolsz, mindig vedd figyelembe, hogy plusz költségként mennyit kell költened annak biztonságára. 

Források:

https://www.cnet.com/home/security/home-security-checklist-9-tips-for-keeping-your-house-safe-from-break-ins/


Back