INGATLAN(OS) SZÓTÁR, HOGY JOBBAN SZÓT ÉRTSETEK EGYMÁSSAL: F-J-IG

INGATLAN(OS) SZÓTÁR, HOGY JOBBAN SZÓT ÉRTSETEK EGYMÁSSAL: F-J-IG

#22 Fagyhatár

Az ingatlanoknál, építkezés esetén kardinális kérdés, hogy mekkora milyen mélyre kell az alapot rakni. Az alapozás síkjának ugyanis a fagyhatár alatt kell lennie - ez általában egyébként egy méter. 

#23 Félkomfortos

A félkomfortos házak, lakások legalább egy szobával rendelkeznek, a szobák alapterülete pedig nagyobb, mint 12 négyzetméter. Ezenkívül egy főző-, és fürdőhelyiséggel is rendelkezik - de legalább vécével. Nem feltétlenül összközműves, de minimum villanyellátással rendelkezik.

Ugyanakkor van egyedi fűtés, és melegvíz-ellátás.

#24 Félszoba

Félszobának nevezzük azt a szobát vagy helyiséget, aminek az alapterülete kisebb, mint 12 négyzetméter.

#25 Foglaló

A foglaló az ingatlan megvásárlására irányuló "ígéret". Ezt a pénzösszeget (ellenértéket) be kell számítani a vételárba. Sok esetben hasonlít az előleghez, azonban nem mindig - erről bővebb infót itt olvashatsz

#26 Franciaerkély, franciaablak

A franciaerkély, vagy más szóval franciaablak picit becsapós elnevezés, hiszen nincs szó valódi erkélyről - csupán egy korláttal ellátott teraszajtóról. 

#27 Garzon, garzonlakás

A garzon vagy garzonlakás egy kisebb alapterületű, rendszerint 40 négyzetméter alatti ingatlant jelöl. Jellemző, hogy általában egy-, másfél szobával rendelkezik és/vagy egy galériával.

#28 Hall

A hall egy olyan helyiségi, ami nem rendelkezik ablakokkal. Sokan összetévesztik az előszobával, pedig rendszerint az előszobából léphetünk be ide. Ritkán áll kihasználatlanul, mindig valamilyen funkciót tölt be: például nappali vagy konyhát alakítanak ki belőle.

#29 Hasznos (nettó) alapterület

Hasznos alapterület alatt azt értjük, amikor helyiség belső területét mérjük le, nem számítva a falak vastagságát. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a földszint, illetve az emelet összes helyisége is beletartozik abban az esetben, ha a belmagasság eléri az 1 méter 90 centimétert.

A kisebb belmagasságú területek, például pincék, vagy a házon kívül eső részek, mint például a terasz területének 50%-a számít bele.

#30 Hasznosítható terület

A terület kiszámításához le kell vonni a külső falakat, valamint a belső parkolót és az áttöréseket is. 

#31 Haszonélvező, haszonélvezet

A haszonélvező, ahogyan az elnevezés is sugallja, egy másik személy birtokában álló tulajdont - általában egyébként ingatlant - használhat vagy élvezheti annak hasznát. 

A tulajdonosnak rendszerint nincs akkora mozgástere, mint a haszonélvezőnek, hiszen az utóbb dönti el, hogy az ingatlant ő akarja-e használni, átadja-e a tulajdonosnak, vagy kiadja valakinek. 

#32 Házközponti fűtés

Amikor házközponti fűtésről beszélünk, akkor a háznak, vagy a teljes háztömbnek önálló, saját kazánja van. Kissé hasonló a távfűtéshez, azonban a meleg nem egy központtól jön, hanem "házon belül" oldják meg. 

#33 Hektár

A terület mértékegységére vonatkozik. Egy hektár 10 ezer négyzetméternek felel meg, a jele pedig ha. 

#34 Helyi építési szabályzat (HÉSZ)

A helyi építési szabályzat egy rendelet, amit az adott helyiség önkormányzata alakít ki. Ilyen például a telkekre vonatkozó követelmény, jog, illetve kötelezettség. 

#35 Helyrajzi szám (hrsz.)

A helyrajzi szám, vagy rövidítve hrsz. egy azonosítószám. Ez alapján megtudható, hogy az adott ingatlan vagy telek hol található. A mepar segítségével például megtudhatod, hogy egy adott helyiségnek mi a helyrajzi száma. 

#36 Hold

A Hold - a hektárhoz hasonlóan - szintén egy terület mértékegység. A kifejezés régebben volt használatos, de sok esetben még ma is említik. 1 Hold 5760 négyzetméternyi területnek felel meg, 1 kis Hold pedig 4320 négyzetmétert takar. 

#37 Ikerház

Az ikerház egy telken helyezkedik el, azonban ezek rendszerint el vannak választva egymástól. Az ikerházak szimmetrikus-és kétlakásos épületek, ugyanakkor külön vezeték rendszerrel rendelkeznek. 

#38 Ikres építésű ház

Az ikres építésű ház könnyen összekeverhető az ikerházzal, azonban két külön telken találhatóak. Az elnevezésből azonban könnyen ki lehet következtetni, hogy az épületek szinte megszólalásig hasonlítanak egymásra.

#39 Ingatlan

Habár az ingatlan alatt legtöbbször a családi házat, vagy a lakást értjük, ettől még nem biztos, hogy építményt is jelöl. 

Ingatlan ugyanis lehet: 

  • termőföld,
  • építési célú föld,
  • különleges rendeltetésű föld,
  • illetve hasznosításra alkalmatlan terület. 

#40 Ingatlan-nyilvántartás

Az ingatlan-nyilvántartási rendszer egy egységes, hivatalos adatbázis. Ez tárolja az ország legtöbb ingatlanának adatát, valamint az ahhoz kapcsolódó jogokat, illetve az ott lakók, vagyis a bejegyzett személyek adatait (szig szám stb.)

#41 Jelzálog

Amikor lakásvásárláshoz hitelt veszünk fel, a bankoknak szükségük van egyfajta biztosítékra. Ilyenkor egy másik ingatlant terhelnek meg jelzáloggal, ami így a banknak fedezetként szolgál.

Mivel a banknak van biztosítéka, így kisebb kockázattal számol, ergo jobb feltételekkel tud hitelt biztosítani, mintha nem lenne fedezetként szolgáló ingatlan. 

Amennyiben hasznosnak találtad a cikkünket, kérlek oszd meg Facebookon! Addig is olvasd el a további hasznos tartalmainkat. Tudd meg például, hogyan csökkentheted az illetéket a lakásvásárlás során!


Vissza