INGATLAN(OS) SZÓTÁR, HOGY JOBBAN SZÓT ÉRTSETEK EGYMÁSSAL P-Z-IG

INGATLAN(OS) SZÓTÁR, HOGY JOBBAN SZÓT ÉRTSETEK EGYMÁSSAL P-Z-IG

#64 Passzívház

passzív ház a hagyományos építésű ingatlanokkal ellentétben 80-90%-kal kevesebb energiát fogyaszt. A megfelelő hőszigetelés, illetve a speciális kialakítás miatt nincs szükség fűtésre, sem pedig hűtésre. 

#65 Piaci érték

A piaci érték egy olyan érték, ami a piacon található hasonló kondíciójú lakásokkal, vagyontárgyakkal egyenértékű, és valószínűsíthetően eladható. 

Tehát az az érték, ami sokkal magasabb, vagy sokkal alacsonyabb például a hasonló területen, hasonló állapotban lévő ingatlanokhoz képest, nem reális vagy tisztességtelen piaci érték.

#66 Penthouse

A penthouse-ok leginkább a tengerentúlon terjedtek el. Olyan lakásokat jelölnek, amik egy legalább 5 szintes ház legfelső emeletén találhatóak, és nagy alapterülettel (kb. 130-150 nm-rel) rendelkeznek. 

A penthouseokhoz egy óriási terasz is tartozik, ami legalább 60 nm-nyi területet foglal magában, és a három égtáj felé nyitott. Általában egyéb luxus berendezések, kiegészítők is tartoznak hozzá, mint például jakuzzi, tetőtéri medence, kiülő satöbbi. 

#67 PTH

A PTH a Porotherm tégla rövidítése.

#68 Sorház

A sorház egy olyan házsor, ahol az ingatlanok több, önálló telken találhatóak. Egyéb közös jellemzőjük, hogy a házak általában egyformák, valamint kicsi előkerttel, de hátul kertkapcsolattal rendelkeznek.

#69 Stúdiólakás, stúdió apartman

A stúdiólakások egylégterű, sok esetben galériás lakások, azaz a helyiségek (mint a hálószoba, nappali, fürdőszoba, konyha) nincsenek leválasztva egymástól. 

Általában kisebb alapterületű lakások, de találkozni olyan esetekkel is, amikor egy stúdiólakás akár 80-100 nm-es is lehet.

#70 SZMSZ

Az SZMSZ, azaz a Szervezeti Működési Szabályzat a társasházak működéséről szóló szabályzat.

#71 Szoba

Szobának tekinthető az, amelynek a hasznos alapterülete nagyobb, vagy egyenlő mint 12 négyzetméter.

(Habár érdemes hozzátenni, hogy 2008-ban ez hivatalosan 8 nm-re módosult, azonban az emberekben a 12 nm rögzült, tehát ha így hirdetjük meg, biztosan elkerülhetjük a félreértéseket.)

#72 Szocpol

A szocpol, vagyis a szociálpolitikai támogatás tulajdonképpen a CSOK elődje volt, így otthonteremtési támogatásnak minősült. Érdekesség, hogy akik korábban igénybe vették ezt a támogatást, nem esnek el a CSOK lehetőségétől - hanem ugyanúgy igényelhetik.

#73 Szuterén

A szuterén vagy szuterénlakás alagsori-, vagy pincelakást jelöl.

#74 Társasház

A társasházban egy ingatlanon belül a különböző részek külön-külön tulajdonban állnak. Azonban ez nem azt jelenti, hogy ne lenne közös tulajdon. Ilyen például a lépcső, lépcsőház, padlástér vagy a folyosók. 

Ezenkívül a társasház rendelkezik egy ún. Társasházi alapító okirattal. 

#75 Társasházi alapító okirat

Ezt a szerződést minden egyes tulajdonosnak kötelező aláírnia és betartania (vagy betartatnia). 

#76 Távfűtés

A távfűtést nem lehet egyedileg állítani, ugyanis központilag szabályozva van. Egy kifejezetten átalánydíjas, nem túlságosan gazdaságos fűtés forrás.

#77 Telekrajz

A telekrajz ugyanazt jelenti, mint a helyszínrajz, tehát tulajdonképpen egy  méretarányos térképmásolat, ami felülnézetből készült. A dokumentumot a helyi földhivataltól lehet elkérni. 

#78 Terasz

Családi házak esetében rendszerint a telken, udvaron található rész, ahová ki lehet ülni. Emeletes épületekben a lapos tetőn található.

#79 Teraszos telek

A teraszos telek egy lépcsőzetes kialakítású telekrész. Ez egyrészt esztétikailag látványos, másrészt pedig segít megelőzni, hogy a telek rétege megcsússzon, esetleg leomoljon. 

#80 Tetőtér-beépítés

Az ingatlan alapterületének növelése céljából gyakran építik be a tetőteret is, ami alkalmas külön háló-, vagy dolgozószobának, esetleg műhelynek. 

#81 Tulajdoni lap

A tulajdoni lapon találhatóak az ingatlan legfontosabb nyilvátartási adatai. 

  • Az első rész az ingatlan adatait, 
  • a második rész a tulajdonos adatait,
  • a harmadik rész pedig az ingatlanon fennálló jogokat tartalmazza. 

Segítségével megelőzhetőek a visszaélések, megtévesztések.

#82 Utcafront

Az utcafront hossza azt adja meg, hogy a teleknek milyen széles az utcakapcsolata.

#83 Visszavásárlási jog

visszavásárlási jog azt jelenti, hogy a tulajdonos úgy adja el a házat, hogy azt később vissza szeretné vásárolni. Ehhez azonban a vevő beleegyezése is szükséges. További kritérium, hogy a szerződést az adásvétellel egy időben kell megkötni.

#84 Zártkert

A zártkert másnéven külterület, azonban az előbbi már nem létező jogi fogalom. Itt találhatóak az olyan külterületi részek, mint a gyümölcsös, szőlő vagy a pincék. 

#85 Zártsorú

Ebben az esetben a telek teljes szélességében, egymással összeépített házak vannak, és az utcával párhuzamosan helyezkednek el.

Összegzés

Az ingatlanos szótárunkban összesen mintegy 85 kifejezés rövid leírása szerepel. Ahol úgy éreztük, hogy kiegészítés szükséges, linkeket helyeztünk el, így bővebben is olvashatsz egy-egy adott szó jelentéséről. 

Reméljük sikerült közelebb hozni az eladókat és a vevőket az ingatlanossal, és ha csak egy picit is, de hozzájárultunk ahhoz, hogy könnyebben menjen a kommunikáció.


Vissza