MENNYIÉRT MEHET ALBÉRLETBE EGY EGYETEMISTA? ÉS MIRE ÉRDEMES ODAFIGYELNI?

MENNYIÉRT MEHET ALBÉRLETBE EGY EGYETEMISTA? ÉS MIRE ÉRDEMES ODAFIGYELNI?

 

Mennyibe kerül egy albérlet Budapesten, 2021 közepén?

Idén is sokan jelentkeztek egyetemre (bár a számok elmaradnak az elmúlt pár év átlagától), a legnépszerűbb város pedig továbbra is Budapest. Egy átlagos, fővárosi albérlet ára 130 ezer forint/hó plusz rezsi körül van, ezért már 2 szobás lakásokat találni. 

Így 2 főnek, rezsivel együtt nagyjából 75-80 ezer forintot kell havonta albérletre költenie.

Minél távolabb esik az albérlet a belvárostól, természetesen annál olcsóbb is: Zuglóban például már 110 ezer forint környékén is találni albérletet. Persze egy diák sem szeretne sokat utazni, így a legnépszerűbb kerületek továbbra is a belvárosiak, és a IX. kerület.

Az ingatlanárak egyébként elmaradnak a 2 évvel ezelőtti csúcstól, aminek az oka, hogy a főbérlők tartanak egy esetleges 4. hullámtól. Így, akár olcsóbban is kiadják a lakásokat, hosszú távra, mivel ez biztos bevételi forrást jelent.

Kisebb, kiadó szobákat egyébként párként is lehet bérelni, ezek 65-75 ezer forint között mozognak. Így, egy szoba bérlése, fejenként 50 ezer forintba kerül rezsivel együtt.

Győri albérlet árak, egyetemistáknak

Nincsenek könnyű helyzetben azok az egyetemisták sem, akiket Győrbe vettek fel: az albérletárak vetekednek a budapestiekkel. Egy garzont például 100-110 ezer forintért lehet bérelni, 2,5 szobás ingatlanokat pedig 120-130 ezer forintért havonta - teljes berendezéssel.

Mennyibe kerül egy albérlet Szegeden?

Szegeden, Tarjánban 70 ezer forinttól indulnak az albérletárak - felszereltségtől függően viszont akár 120 ezer forintot is elkérnek érte.

Garzonokat 60-80 ezer forintért is lehet bérelni, míg a 2 szobás lakások ára itt is jellemzően 100-110 ezer forint körül mozog.

Miskolcon már nyomottabb áron tudsz lakást bérelni

Miskolcon egy garzont már 60 ezer forintért lehet bérelni. Egy másfél szobás albérletet pedig már 70 ezer forintért is lehet bérelni havonta.

A kétszobás albérletek ára már itt is drágább, de még így is elmarad Győrtől és Budapesttől: 85-110 ezer forintért is lehet bérelni attól függően, mennyire esik távol az egyetemtől.

Mi a helyzet a többi egyetemi városban?

Zalaegerszegen egy másfél szobás lakást már 40-60 ezer forint körül is lehet bérelni, bár a belvároshoz közeledve 70-90 ezer forint felé kúsznak az árak. Egy 2,5 szobás lakást már azonban a megyeszékhelyen is nehéz találni 90-100 ezer forint alatt.

Szombathelyen a 2 szobás, jól felszerelt ingatlanokat 100 ezer forintért lehet bérelni; azonban "nagyi bútoros", erkélyes, 2 szobás lakásokat már 75-85 ezer forintért is ki lehet venni. 

Veszprémben 120-130 ezer forintba kerülnek a 2 szobás, átlagos ingatlanok - ilyen tekintetben tehát nem sok mindenben marad el al fővárosi áraktól. Másfél szobás lakásokat 100-110 ezer forintért lehet bérelni, és szobákat is alig lehet találni 90 ezer forint alatt.

Pécsen már picit könnyebb helyzetben vannak a magyar egyetemisták: sok albérletet találni 100 ezer forint alatt, garzont pedig havi 70-90 ezer forintért is lehet bérelni.

Debrecenben, egy régebbi típusú, de felszerelt ingatlan 90 ezer forint körül mozog, míg egy felújított lakásért már 120-130 ezer forintot is elkérhetnek havonta. Az új építésű lakások már jóval drágábbak, havi 160-180 ezer forint alatt nem igazán találni. 

Mire figyelj, ha egyetemistaként lakást akarsz bérelni?

Bérbeadói, és bérlői oldalról is oda kell figyelni, és be kell tartani az alapvető normákat. Tehát mindenképpen legyen szerződés. Ehhez albérlőként is ragaszkodj, hiszen szerződés hiányában könnyen lehet, hogy egyik napról a másikra elküldenek.

Mit kell tartalmaznia a bérleti szerződésnek?

Általánosságban:

  • Az alapadatokat mindkét fél részéről
  • A bérleti szerződés időtartamát
  • A birtokba vétel napját
  • A havi bérleti díjat
  • A karbantartásra, átalakításra vonatkozó szabályokat
  • Hogy milyen, és mennyi ingóság található az ingatlanban
  • A kaució mértékét

Egyébként jó, ha az ingóságokról (bútorok, konyhabútor, hűtő satöbbi) készülnek fényképek még a beköltözés előtt, ezzel ugyanis el lehet kerülni a vitás helyzeteket.

A főbérlő nyilván már az elején tisztázza, hogy bent lehet/nem lehet dohányozni (99%-ban egyébként nem). Ha nem cigizel, akkor már az elején közöld a tulajdonossal, ugyanis ezzel is plusz pontot szerezhetsz. 

Vedd figyelembe, hogy a tulajdonos sokszor tart a diákoktól. Féktelen bulik, rendetlenség, amortizáció... ezek mind-mind benne vannak a pakliban. Kommunikálj tisztelettudóan a főbérlővel és közöld vele, hogy vigyázni fogsz az ingatlanra - ezeket ugyanis nagyon értékelik.

Sok esetben a bérleti díj nem alku tárgya, de meg lehet próbálkozni. 10-15%-nál kevesebb pénzt azonban ne kínálj, mert a főbérlő megsértődhet és visszaléphet a kiadástól. 

Összegzés

Nem lehetetlen tehát a fővárosban sem kiadó albérletet találni 110 ezer forint körüli összegért (nálunk, az Ingatlanbudafoknál is van ilyen), de kompromisszumokat kell kötni. Ha pedig még mindig álmaid albiját keresed, nézd meg a kiadó ingatlanjainkat - hátha éppen nálunk találod meg az igazit!


Zurück