MILYEN A JÓ ALAPRAJZ, ÉS MIÉRT VAN RÁ SZÜKSÉGED?

MILYEN A JÓ ALAPRAJZ, ÉS MIÉRT VAN RÁ SZÜKSÉGED?

Milyen a jó alaprajz? Miket kell tartalmaznia?

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 5 pontot, amire mindenképp érdemes odafigyelni.

#1 Pontos 

Egy alaprajznak először is pontosnak kell lennie. Nem csak nagyjából kell méretarányosnak lennie, hanem pontosan meg kell mutatnia, mekkora is a lakás: ugyanis ami papíron csak néhány mm-es eltérést jelent, az a valóságban már szemmel is jól látható. Épp ezért szerepelni kell rajta annak is, hogy mekkora arányú a kicsinyítés.

Vegyünk például egy 1:100-hoz arányú alaprajzot - a legtöbb esetben ugyanis ezt alkalmazzák. Tehát ami a rajzon 1 cm, az a valóságban 1 méter. 5 mm-nyi eltérés az alaprajzon a valóságban fél métert jelent - nagyon nem mindegy tehát, hogy mennyire pontos az alaprajz.

Azonban egy 1:50-hez arányú rajz esetében is jól látható az 5 mm-nyi tévedés, mivel az a valóságban 25 centiméteres.

#2 Szerepelnek rajta a helyiségek és a funkciók

Biztosan te is láttál már olyan alaprajzot, amire ránézve csak tippelni tudtál, hogy melyik helyiség mi is lehet valójában. Ez nem a te hibád, hanem az alaprajz készítője bakizott: ugyanis az a jó, ha a rajzon minden helyiség neve pontosan szerepel.

#3 Falak funkciója és mérete

“Vajon befér az ágyam a fal mellé? Felfér a tévé a falra? Lesz elég hely az asztalnak?” 

A berendezések és bútorok szempontjából kulcskérdés, hogy milyen méretű a fal, hiszen senkinek sem jó, ha zsákbamacskát játszunk. Amennyiben pedig lakásfelújításra kerülne a sor, az alaprajzból ki kell, hogy derüljön, melyik tartófal - és melyik nem.

#4 Nyílászárók

A nyílászárók az alaprajz leginkább elhanyagolt elemei. Pedig lényeges, hogy egy szobában, vagy a nappaliban hány ablak található, hol helyezkedik el az ajtó, mekkora a nyílászárók mérete, és merre nyílnak. 

Sokan ezek alapján tervezik meg a bútorok, berendezések helyét is: egy szekrény például nem jó, ha az ablak elé kerül.

#5 Berendezések helye

Ebből a szempontból mindegy, hogy épp eladjuk a lakásunkat, vagy építtetni szeretnénk magunknak. Ha nem tüntetjük fel a berendezések (várható) helyét, nagyon kellemetlen meglepetések érhetnek a beköltözéskor. 

Mire kell odafigyelni az alaprajz esetében?

Akár új otthont szeretnél építtetni, akár használt lakást vásárolnál, az alábbi szempontokra érdemes figyelni.

#1 Egyedi igények 

Először is érdemes összeírni, hogy mikkel kell biztosan rendelkeznie egy ideális otthonnak.

  • Van-e gyermekünk? 
  • Ha nincs, tervezünk-e gyermeket? 
  • Hány utódot szeretnénk? 
  • Szükség van-e dolgozószobára?
  • Kell-e kamra? 
  • Legyen-e garázs?
  • Szükség van-e teraszra? Ha igen, mekkora legyen?

A sort természetesen még folytathatnánk - ez leginkább csak egy gondolatébresztő felsorolás. A lényeg, hogy mindig vegyük figyelembe azt, ami 

  • számunkra feltétlenül fontos
  • jó, ha van,
  • nem szükséges,
  • és egyáltalán nincs rá szükségünk.

#2 Megvan-e minden szükséges szoba? Jó-e az elhelyezkedésük?

Ha minden szükséges szobával rendelkezik az ingatlan, meg kell nézni, hogy jó-e az elrendezés. Például: nem a hálószobából nyílik-e a fürdőszoba? Ha igen, van-e másik? Van-e a gyerekszobáknak két külön bejárata?

Lehet, hogy ezek elsőre szőrszálhasogatásnak tűnnek, de - mivel az otthonunkról van szó, ahol élni fogunk - nagyban befolyásolják a hétköznapi életünket.

#3 Hol helyezkednek el a nyílászárók? Milyen tájolású az ingatlan?

Az egész lakásbelső hangulatát meghatározzák, hogy milyenek a fényviszonyok. Ha sötétebb a lakás, az befolyásolja a hangulatunkat, az életritmusunkat is. 

Akik koránkelő típusok, érdemes keleti tájolású hálót választani, és fordítva: ha inkább délután vagyunk aktívak, akkor a nyugati tájolású nappali lesz a nyerő.

#4 Van-e a garázs?

A garázs szintén egyéni választás kérdése. Van, akinek teljesen elhanyagolható szempont, hogy van-e garázs, valakinek azonban létszükséglet. (Ez utóbbi főleg azokra igaz, akik szeretnek bütykölni és/vagy drága autójuk van.)

#5 Ne legyenek túlzsúfoltak a helyiségek

Nem mindegy, hogy egy adott helyiségben mennyi bútor található vagy mennyire tervezzük túlzsúfolni. Épp ezért már a tervezésnél oda kell figyelni arra, hogy mit hova rakunk majd.

Összegzés

Amennyiben eladásra hirdeted a lakást, a legjobb döntés, ha feltöltöd a hivatalos alaprajzot - így elkerülhetőek az esetleges félreértések és csalódások. (Ráadásul rengeteg időt spórolhatsz ezzel a “trükkel”.)

Lakásvásárlás előtt pedig mindig nézd át a fenti szempontok alapján, hogy minden tétel pontosan szerepel-e, így elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket a lakásszemle során.

Amennyiben építésszel együtt tervezitek meg az új építésű ház alaprajzát, már némileg könnyebb dolgod van. Azonban egy skiccel könnyen vázolhatod a kivitelező felé, hogy milyen elképzeléseid vannak, álmaid otthonával kapcsolatban. Ha rajzolsz egy vázlatot, akkor is próbálj meg minél inkább ügyelni arra, hogy pontos tervet készíts, így könnyebb lesz a tervezővel megértetni az elképzeléseidet.


Vissza