Mennyi adót ( SZJA ) kell fizetni az ingatlan eladása után? Az adó alapja, mértéke.

Számtalan kérdés érkezik szakértőinkhez ingatlanok eladása utáni adózással kapcsolatban. Mivel a legtöbb alapesetekre kérdez rá, és újra meg újra ugyanarra, ezért szükségesnek látjuk, hogy ismét felhívjuk a figyelmet az alapvető tudnivalókra, arra, hogy mikor és mennyi adót kell fizetni. A dolog sokkal egyszerűbb, mint sokan hiszik. Emellett néhány szakértői választ is idézünk, mivel a konkrét esetek érdekesek lehetnek az adózók számára, s vannak közöttük specifikusak is.

Kalkulátor az ingatlanértékesítésből származó jövedelem kiszámításához

kattints a linkre: http://nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/kalkulatorok/ing_kalk


Tovább olvasok

Lakásvásárláshoz kapcsolódó új illetékkedvezmény!

A 2014. december 31-ig hatályos szabályok értelmében, ha az eladás a vásárlás után, az attól számított egy éven belül valósult meg, akkor a megvásárolt lakás után a vagyonszerző köteles volt a részére kiszabott illeték megfizetésére, és csak a sikeres eladást követően lehetett kérelmezni a forgalmi értékek különbözetén felüli összegre jutó illeték visszatérítését.

cserét pótló vétel néven ismert jogintézmény alapján lakástulajdon vásárlása esetén, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon – terhekkel nem csökkentett – forgalmi értékének a különbözete.

 


Tovább olvasok

Már biztos változik a CSOK és az újépítésű ingatlanok ÁFA-ja is!

 

CSOK változás!!!

2018. december 1-től már a kétgyermekes családok számára is elérhető a kedvező kamatozású lakáshitel, a háromgyermekes családok pedig megnövekedett összegre jogosultak, ha új építésű ingatlant vásárolnak, vagy ilyet építenek!

Fontos, hogy a vissza nem térítendő összegek nem módosulnak!

- 2 gyermek esetén a 2,6M Ft vissza nem térítendő +10M Ft kedvező kamatozású hitel lesz elérhető decembertől
- 3 gyermek esetén a 10M Ft vissza nem térítendő mellé +15M Ft kedvező kamatozású hitel lesz elérhető!

 

CSOK támogatási összegek:

 

Új építésű ingatlanok ÁFA-ja is változik!!!

Azon beruházások esetén, ahol a projekt már rendelkezett építési engedéllyel 2018.11.01-jén, ott marad az 5%-os kedvezményes ÁFA kulcs, feltéve, ha a használatbavételi engedély 2023.12.31-ig megszületik!

CSOK jogosultság ellenőrző - ÚJ ingatlan vásárlása vagy építése esetén (PDF, 907.97 KB)

CSOK jogosultság ellenőrző - HASZNÁLT ingatlan vásárlása esetén! (PDF, 787.17 KB)