2021-BEN TÖBB ÚJ TÁMOGATÁS IS SEGÍTI AZ OTTHONTEREMTÉST - MUTATJUK ŐKET!

2021-BEN TÖBB ÚJ TÁMOGATÁS IS SEGÍTI AZ OTTHONTEREMTÉST - MUTATJUK ŐKET!

#1 Lakásfelújítási támogatás 

A lakáfelújítási támogatás 2021. január 1-jétől indult, és egészen 2022. december 31-ig igényelhető. A támogatás mértéke a finanszírozott összeg 50%-a, vagyis 3 millió forint. Azonban mindenképp fontos tudnod, hogy ez csakis utólag igényelhető vissza. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy rendelkezned kell 6 millió forint önerővel, vagy hitellel, amiből elvégzed a szükséges felújítást, és a 3 millió forintos összeget ezután kaphatod csak vissza.

Ki igényelheti? 

A 3 millió forintos támogatást bárki igényelheti, aki Magyarországon élő, magyar állampolgár, nagykorú, és cselekvőképes személy, valamint gyermeket vár vagy nevel.

Ez utóbbi esetben a kitétel az, hogy a magzatnak legalább 12 hetesnek kell lennie. Azonban azután a gyermek után is igényelhető az összeg, aki ugyan már dolgozik, de még otthon él, és nem múlt el 25 éves.

Mi szükséges az igényléshez?

Ahhoz, hogy a támogatás összegét megkapd, az elvégzett munkálatokról minden esetben számlát kell kérned, hiszen ez alapján számolhatod el 50-50%-os arányban. Továbbá a számlaként csak az fogadható el, ahol 27%-os áfa az elszámolás alapja.

További kitétel, hogy legalább 1 éve abban az ingatalanban kell élned, ahol szeretnéd elvégezni a felújítást, és igénybe venni a támogatást.

Maga a kedvezmény egyébként családi házra, lakásra, tanyára is kérhető - hétvégi házra, üdülőre és nyaralóra viszont nem.

Ezenkívül tudnod kell, hogy a felújítással sem családtagot, sem hozzátartozót nem bízhatsz meg - még akkor sem, ha számlát kapsz róla.

Milyen munkálatokra lehet igénybe venni a támogatást?

Ebben az esetben többféle, különböző szolgáltatásra is kérheted a kedvezményt - a paletta rendkívül széles.

  • fürdőszoba kialakítására, felújítására, 
  • közüzemi rendszerek modernizálására vagy kiépítésére (villany újravezetékezése, új csatornarendszer, gáz bevezetése),
  • tető cseréjére, annak felújítása, illetve hőszigetelésére,
  • ereszek cseréjére,
  • külső szigetelésre,
  • lépcső építésére, felújítására,
  • lakásbelső modernizálására,
  • terasz létrehozására,
  • konyha felújítására, 
  • gépek, berendezések cseréjére, javítására (például klíma, bojler, gázkazán),
  • megújuló energia kiépítésére (pl. napelem telepítése) satöbbi.

#2 Kedvezményes, 5%-os lakásáfa, ami CSOK-kal visszaigényelhető

2016 és 2020 között rendkívül népszerű volt az újépítésű lakásokra vonatkozó, kedvezményes, 5%-os áfa. Habár egy évig ezt a támogatást "pihenőidőre" küldték, most ismét visszavezették - mégpedig nagy valószínűséggel azért, hogy újra felpörgessék az újépítésű ingatlanok piacát.

Egészen pontosan a kedvezmény a 2021. január 1-jétől vásárolt ingatlanokra vonatozik, és egészen 2022-ig tart majd.

Ez a 150 négyzetméternél kisebb méretű lakásokra, és a maximum 300 négyzetméteres, új építésű családi házakra vehető igénybe. Ahogy láthatod, a kedvezmény szinte ugyanaz, mint az elsőhullámos, 5%-os áfátartalommal bíró, újépítésű lakások esetében.

Azonban új elem, hogy az a család, akik CSOK-kal vásárolnak újépítésű lakást, ezt az 5%-os áfát is visszaigényelhetik. Ez például egy 50 millió forintos ingatlan esetében jelentős, plusz 2,5 millió forintot jelent a családi kasszában.

#3 Vagyonátruházási illeték elengedése

A vagyonátruházási illeték bizony komoly kiadást jelenthet, például egy újépítésű lakás vásárlása esetén. Ilyenkor ugyanis az ingatlan vételárának 4%-át kell megfizetni a Nemzeti Adó-és Vámhivatal részére. 

Ez, például a fent említett 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forintos plusz kiadást jelent. Érdemes megjegyezni, hogy az ingatlan:

  • 15 millió forintig illetékmentes
  • 15-30 millió forint között a 15 millió forint feletti rész 4%-át kell kifizetni
  • 30 millió forint fölött azonban meg kell fizetni a teljes vételár 4%-át.

Azok, akik csok-kal vásárolnak ingatlant, ezt az illetéket teljes mértékben elengedik - vagyis több pénz marad a családok zsebében.

+1 Telek áfájának visszatérítése

A telek áfáját is vissza lehet igényelni, maximum 5 millió forintig. Ez azt jelenti, hogy egy 19 millió forintos telek áfáját még igen, egy 20 millió forintos telek áfáját már nem lehet visszakapni. 

Mielőtt még az építkezők összecsapnák a tenyerüket örömükben, van itt némi bökkenő. 

Ugyanis a telek áfája csupán akkor kapható vissza, ha az építkezési, bekerülési költségek 70%-t számlákkal igazolja. Ezeknél a számláknál azonban kikötés, hogy a támogatás csak a 27%-os áfával kiállított számlákra érvényes - tehát a kedvezményes, 5%-os áfa-tartalmú számlákra nem.

Ebben az esetben tehát, amennyiben például generálkivitelezőt választunk, nem vagyunk jogosultak visszaigényelni a telek áfáját. Vagyis ebben az esetben csak az egyik, vagy másik kedvezmény tudjuk igénybe venni.

Összegzés

Ahogy látod, az otthonteremtési kedvezmények nagyon jó alapot biztosíthatnak, de az éremnek mindig két oldala van - és érdemes odafigyelni az apróbetűs részekre. Hiszen nagyon könnyen előfordulhat, hogy egyik vagy másik kritérium miatt te kiesel a támogatottak köréből.


Vissza