• MITŐL OKOS AZ OKOSOTTHON, ÉS MIT ÉRDEMES RÓLA TUDNI?

  MITŐL OKOS AZ OKOSOTTHON, ÉS MIT ÉRDEMES RÓLA TUDNI?

  Ma már kis túlzással minden “okosabb nálunk”: a telefon, a tévé, a porszívó - de kapható már okoshűtő és okostükör is. Az “okos-trend” pedig már jó pár éve elérte a házakat is; viszont a technológia csak az elmúlt 2-3 évben lett annyira kiforrott, hogy már megfizethető kategóriába tartozik. 

  De tulajdonképpen mitől is okos egy okosotthon? Tényleg ez a jövő? És ha igen, akkor mi lesz a régi házakkal? 

  Tovább olvasok

 • ÉRDEMES-E AZ INGATLANT FACEBOOK MARKETPLACE-N HIRDETNI?

  ÉRDEMES-E AZ INGATLANT FACEBOOK MARKETPLACE-N HIRDETNI?

  Egy kissé rendhagyó poszt következik, azonban úgy gondoljuk, hogy ingatlanosként nem mehetünk el szó nélkül mellette. A Marketplace-t a "Facebook Vaterájaként" is emlegetik, és mivel rengeteg ingatlant hirdetnek, így nagyon érdekes ingatlanos szemmel is jobban megvizsgálni a platformot.

  A cikkben bemutatjuk, mi is az a Facebook Marketplace, miért lehet hasznos, ha ingatlan hirdetést szeretnél feladni, illetve milyen előnyei és hátrányai vannak.

  Tovább olvasok

 • ERRE AZ 5 DOLOGRA FIGYELJ, HA TE SZERETNÉD ELADNI A LAKÁSODAT!

  ERRE AZ 5 DOLOGRA FIGYELJ, HA TE SZERETNÉD ELADNI A LAKÁSODAT!

  Nagyon sokan próbálják meg eladni “saját kezűleg” az ingatlanukat, hiszen ezzel megspórolhatják az ingatlanközvetítőnek járó jutalékot. Az emberek ugyanis rendszerint azt gondolják, hogy felteszik a házat egy-két ingatlanközvetítő portálra, és adok-veszek csoportba, és maximum 1-2 hónap alatt elkel. 

  Igen ám, de nem számolnak azzal, hogy ez mennyi időt, energiát (és ezzel együtt pénzt) emészt fel!

  Nézzük is meg részletesen, hogy mire kell odafigyelni abban az esetben, ha te szeretnéd eladni az ingatlanodat.

   

  Tovább olvasok

 • KI AZ AZ INGATLAN ÉRTÉKBECSLŐ, ÉS MIT CSINÁL PONTOSAN?

  KI AZ AZ INGATLAN ÉRTÉKBECSLŐ, ÉS MIT CSINÁL PONTOSAN?

  Mennyit érhet az ingatlanom? - teszik fel maguknak sokan a kérdést, majd elkezdenek matekozni. A legtöbben azt gondolják, hogy egy ingatlan értékét nem túl bonyolult meghatározni. 

  Hiszen elég csak megnézni, hogy a környéken lévő, hasonló állapotú lakásokat mennyiért adják, ki kell számolni, mekkora a négyzetméterár, majd felszorozni a tulajdonunkban álló lakás négyzetméterével. 

  Viszont egy ingatlan állapotát rengeteg tényező befolyásolja: a kora, a szerkezet állapota, a piaci viszonyok, az elhelyezkedés, a szomszédok, az esztétikum - csak hogy a legnépszerűbbeket említsük. Erre pedig laikusként egyszerűen nem látunk rá. 

  Egy rosszul meghatározott eladási áron rengeteg dolog áll, vagy bukik. Ha túl drágán adod, évekig is a piacon lehet, ha pedig túl olcsón, akkor sok százezer-, vagy akár millió forintot is veszíthetsz. 

  Épp ezért jó ötlet megbízni az állapotfelméréssel egy értékbecslőt. Régebben már írtunk arról, hogy az értékbecslés miképp működik a koronavírus-járvány alatt, most azonban általánosságban járjuk körbe a témát.

  Tovább olvasok

 • INGATLANHIRDETÉSEK, MELYEKNEK NEM SZABAD BEDŐLNI

  INGATLANHIRDETÉSEK, MELYEKNEK NEM SZABAD BEDŐLNI

  “Kihagyhatatlan ajánlat!” 

  “Vadregényes helyszín!“

  “Budapest szívében!”

  Talán már te is találkoztál olyan közhelyekkel, megtévesztő lózungokkal, hogy már csak egy fájdalmas sóhajra maradt erőd. Az Airbnb-s piac bedőlésével, és a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt a lakáspiacon most némileg stabilizálódott a kereslet és a kínálat. Így előfordulhat, hogy egy-egy ingatlan akár fél-egy évig is fent van az ingatlanos portálon, mégsem viszik el.

  Így tehát újra előkerül annak a fontossága, amiről már korábban is írtunk: hogy mennyire igényes, pontos és ötletes az ingatlanhirdetések szövege

  Arról már írtunk, hogy mire érdemes odafigyelni, ha szöveget írsz, arra azonban még nem tértünk ki, hogy mit érdemes elkerülni a lakáshirdetés szövegében. Persze a cikk azoknak is hasznos, akik lakást szeretnének vásárolni, és át akarnak látni a bullshiteken.

  Tovább olvasok

 • EZEKRE ÉRDEMES ODAFIGYELNI, HA LAKÁSHITELT VESZEL FEL

  EZEKRE ÉRDEMES ODAFIGYELNI, HA LAKÁSHITELT VESZEL FEL

  Előző cikkünkben írtunk arról, hogy az állam 2021-től többféle kedvezménnyel is igyekszik fellendíteni az ingatlanpiacot. (Például az 5%-os újépítésű lakásáfa, vagy a családosok számára visszaigényelhető teljes áfa, és illetékmentesség.) 

  Mivel nagyon kevesen vannak olyanok, akik önerőből képesek újépítésű ingatlant vásárolni, ezért a többség kénytelen lakáshitelt felvenni. Azonban hitel és hitel között is rengeteg különbség van. Épp ezért érdemes odafigyelni a kölcsön felvétele során, hogy nem mindig az olcsónak tűnő megoldás a legolcsóbb. 

  A cikkünkben megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni!

  Tovább olvasok

 • 2021-BEN TÖBB ÚJ TÁMOGATÁS IS SEGÍTI AZ OTTHONTEREMTÉST - MUTATJUK ŐKET!

  2021-BEN TÖBB ÚJ TÁMOGATÁS IS SEGÍTI AZ OTTHONTEREMTÉST - MUTATJUK ŐKET!

  Az elmúlt években megfigyelhettük, hogy az állam több új támogatással is igyekezett segíteni az otthonteremtést. Ilyen például a kedvezményes kamatú Babaváró hitel, vagy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény - vagyis rövidebb nevén a CSOK.

  Most, 2021-ben több új, otthonteremtési kedvezménnyel is találkozhatunk. Nézzük is meg őket részletesen!

  Tovább olvasok

 • MILYEN A JÓ ALAPRAJZ, ÉS MIÉRT VAN RÁ SZÜKSÉGED?

  MILYEN A JÓ ALAPRAJZ, ÉS MIÉRT VAN RÁ SZÜKSÉGED?

  A jó alaprajz nem csak építkezésnél fontos, hanem tulajdonképpen minden esetben, amikor ingatlanról beszélünk - legyen szó akár vételről, akár eladásról. Épp ezért nem kizárólag az építkezéssel kapcsolatban akarjuk górcső alá venni a kérdést, hanem globálisan nézzük meg, miért is van szükség jó alaprajzra. 

  De mitől jó, és mitől rossz egy alaprajz?

  Tovább olvasok

 • MINDEN, AMIT AZ 5%-OS ÚJÉPÍTÉSŰ LAKÁS ÁFÁRÓL TUDNI KELL

  MINDEN, AMIT AZ 5%-OS ÚJÉPÍTÉSŰ LAKÁS ÁFÁRÓL TUDNI KELL

  Kicsit barokkos túlzással, de bombaként robbant a hír, hogy 2021. januárjától ismét visszavezetik a kedvezményes, 5%-os újépítésű lakás áfát. De kinek jár az adókedvezmény? Mekkora lakásokra vonatkozik, és meddig lehet igényelni? 

  Az otthonteremtési akcióterv részleteit gyűjtöttük össze cikkünkben.

  Tovább olvasok

 • EZEK A LEGSZEBB BUDAPESTI AGGLOMERÁCIÓK, AHOVA ÉRDEMES KÖLTÖZNI

  EZEK A LEGSZEBB BUDAPESTI AGGLOMERÁCIÓK, AHOVA ÉRDEMES KÖLTÖZNI

  Az előző cikkünkben egyikében már írtunk arról, hogy mire érdemes figyelni, ha az ember agglomerációba költözik. Ilyen például az, hogy az ingatlan környéke megfelelően közművesítve van-e (például csatorna), illetve milyen a lakókörnyezet, és a lakóközösség.

  Mivel összesen 81 település tartozik az agglomerációhoz, jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy melyik faluban vagy városban érdemes körbenézned.

  Hogy ne kelljen meglátogatnod a több tucat helyszínt, összegyűjtöttük neked az 5 legvonzóbb desztinációt!

  Tovább olvasok

 • ÚJ ÉPÍTÉSŰ VAGY HASZNÁLT LAKÁS? HOVA ÉRDEMES KÖLTÖZNI?

  ÚJ ÉPÍTÉSŰ VAGY HASZNÁLT LAKÁS? HOVA ÉRDEMES KÖLTÖZNI?

  Ha megkérdeznénk, hogy az új-, vagy a használt lakás a drágább, az emberek többsége egyből az asztalra csapna, hogy az új építésű. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy hosszabb távon jobban megéri használt lakást vásárolni.

  Rengeteg előnyt és hátrányt lehet felsorakoztatni mindkét oldalon - de végső soron úgy is az aktuális ár lesz a döntő. Mi most abban próbálunk neked segíteni, hogy ezt a sok-sok pro és kontra érvet felsorakoztassuk, hogy minél könnyebb legyen mérlegelni, és dönteni.

  Tovább olvasok

 • TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A LAKÁSKIADÁSRÓL

  TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A LAKÁSKIADÁSRÓL

  “Ha nyerek a lottón, veszek pár lakást, kiadom őket, és jön a pénz.” Ezzel a gondolattal sokan (talán te is) eljátszottál már. Azonban aki már adott ki lakást tudja, hogy ez nem ilyen egyszerű sőt, sokszor inkább traumatikus élményt jelent. 

  Nézzük is meg, mi lehet a tévhitek hátterében, és mi ezzel szemben a valóság!

  Tovább olvasok