AKADÁLYOZZA-E A BABAVÁRÓ HITELT A KORONAVÍRUS?

AKADÁLYOZZA-E A BABAVÁRÓ HITELT A KORONAVÍRUS?

Mi az a Babaváró hitel? 

A Babaváró hitel egy meglehetősen speciális konstrukció, hiszen a "hitel" és a "támogatás" címke is aggasztható rá. Amennyiben ugyanis teljesíted a jogszabályban előírt kötelezettséget, a hitelt elengedik, és 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapsz.

A hitel tehát ekkora összegre, 10 millió forintra vonatkozik, és 20 éves futamidőre szól. A CSOK-kal ellentétben nem kötött a felhasználás módja (a Családi Otthonteremtési Kedvezményt ugyanis csak használt ingatlan vásárlására, vagy új otthon építésére fordíthatod). A Babaváró támogatás ezzel szemben szabad célú kölcsön, amelyhez ingatlan fedezet sem szükséges.

2019. július 1-jétől vezették be, és egészen 3 és fél évig, vagyis 2022. december 31-ig lehet igényelni.

Maga a kamat is rendkívül kedvezményes. Amennyiben például most veszed fel a hitelt, és a pároddal jövőre terveztek egy gyermeket, akkor hozzávetőlegesen 10,5 millió forintot kell visszafizetni.

Ha több gyermeket szeretnétek, és a 20 éves futamidő alatt megszületik a második baba is, akkor az aktuális fennálló tartozás 30%-át elengedik. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha az első gyermek 2021 júniusában, a második pedig 2023 tavaszán születne meg, úgy a teljes visszafizetendő összeg körülbelül 7,5 millió forint.

Amennyiben a harmadik baba is megszületik a 20 éves futamidő alatt, úgy a teljes tartozást elengedi az állam. Ebben az esetben fontos megjegyezni, hogy csak azokat a gyermekeket veszik figyelembe, akik a hitel igénylése után születnek, tehát a már meglévő gyerekek nem számítanak bele.

Az első baba születése után lehetőséged van arra, hogy 3 évig szüneteltesd a fizetést. Ez kvázi egy "pause" gomb a hiteltörlesztésben: nem emelkedik a hitel, onnét folytathatod, ahol 3 évvel ezelőtt abbahagytad - ebben az esetben azonban a futamidő is kitolódik 3 évvel. 

A második baba születése után szintén lehetőség van egy 3 éves szünetre, itt azonban már nem hosszabbítják meg a futamidőt.

Ahogyan írtuk, a harmadik gyermek születését követően a teljes tartozást elengedik, így kvázi a hitelből támogatás lesz - hiszen ezt nem kell visszafizetni.

Milyen feltételekkel igényelhető?

Ez eddig mind szép és jó, azonban kemény feltételeknek kell megfelelnie annak, aki szeretné igénybe venni a támogatást.

 

  • Bankonként eltérő lehet a hitelbírálat - ezeknek mindenképpen meg kell felelnie annak, aki szeretné igényelni a támogatást.
  • Az igénylőknek magyar állampolgároknak kell lenniük, magyar lakcímmel. Külföldi állampolgárok esetén tartózkodási engedéllyel kell rendelkezniük.
  • Büntetett előélettel a támogatás nem vehető fel.
  • Az igénylők egyik sem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív listáján.
  • Nem állhat fenn tartozás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé.
  • A házastársaknak együtt kell igényelniük a támogatást, és legalább az egyiküknek első házasnak kell lennie.
  • Nők esetében 41 év felettiek nem igényelhetik a hitelt. (Ez azt jelenti, hogy a 41. életév betöltéséig lehet hitelhez folyamodni.)
  • A pár egyik felének legalább 3 éves, folyamatos TB viszonya kell, hogy legyen.

Érdemes-e várni a Babaváró támogatással?

A hitelfelvételi kedv a recesszió hatására eléggé megcsapattant. Ez persze logikus is, hiszen az emberek féltik az egzisztenciájukat, és sajnos sokan elvesztették már a munkájukat - így inkább a megélhetésüket szeretnék biztosítani. 

Ez a negatív tendencia azonban a Babaváró hitelt kevésbé érinti - a fent említett, speciális jellege miatt.

Habár néhány bank, érhető módon, szigorított a feltételeken (az OTP például 75 ezer forintról 100 ezer forintra emelte az igényléshez szükséges, minimum jövedelmet).

Azonban azok számára, akik egyébként is 3 gyermeket terveztek (vagy egyet, esetleg kettőt, de biztos az egzisztenciájuk), most is ugyanolyan kedvező feltétellel juthatnak hozzá, mint “békeidőben”. Nekik tehát nem érdemes várniuk ezzel. Persze fő az óvatosság, így ha érezzük, hogy a munkahelyünkön megszorítások, elbocsátások vannak, akkor érdemes várni vele.


Vissza