CSOK ÉS KORONAVÍRUS: MIT KELL TUDNI EBBEN A HELYZETBEN?

CSOK ÉS KORONAVÍRUS: MIT KELL TUDNI EBBEN A HELYZETBEN?

Röviden a Családi Otthonteremtési Kedvezményről (vagyis a CSOK-ról)

A CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás, amit új vagy használt ingatlan vásárlására, illetve építésre használhatsz fel.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény lényege, hogy ösztönözze a családalapítást. Itt pedig érdemes megállni egy szóra, ugyanis - többek között emiatt - gyakran összekeverik a babaváró hitellel.

A CSOK-ot már meglévő gyermek után is lehet igényelni, míg a babaváró hitelt csupán a 2019. július 1-jét követően született gyermek után lehet igényelni. (Ha szeretnéd megtudni, mik a további különbség a két konstrukció között, érdemes elolvasnod ezt a cikket.)

Visszatérve a CSOK-ra, bárki - akár egyedülálló szülő - is igényelheti, életkortól függetlenül. Itt csupán annyi a kitétel, hogy a házaspárok közül legalább az egyiküknek 40 év alattinak kell lennie.

Az, hogy mekkora a támogatás mértéke, sávosan változik a felhasználás módjától, és a gyermekek számától függően. A jobb átláthatóság érdekében ezeket két, külön táblázatban szedtük össze. 

 

A CSOK mértéke új családi ház, vagy lakás vásárlása esetén

Gyerekek száma

Az ingatlan mérete

A támogatás mértéke

1 gyermek

40 nm-nél nagyobb lakás vagy 70 nm-nél nagyobb családi ház

600.000 forint

2 gyermek 

50 nm-nél nagyobb lakás vagy 80 nm-nél nagyobb családi ház

2,6 millió forint + 10 millió forint államilag támogatott lakáshitel

3+ gyermek

60 nm-nél nagyobb lakás vagy 90 nm-nél nagyobb családi ház

10 millió forint + 15 millió forint államilag támogatott lakáshitel

 

 

A CSOK mértéke használt családi ház, vagy lakás vásárlása esetén

Gyerekek száma

Az ingatlan mérete

A támogatás mértéke

1 gyermek

40 nm-es vagy annál nagyobb használt lakás, vagy családi ház

600.000 forint

2 gyermek 

50 nm-es vagy annál nagyobb használt lakás, vagy családi ház

1,43 millió forint + 10 millió forint államilag támogatott lakáshitel

3 gyermek

60 nm-es vagy annál nagyobb használt lakás, vagy családi ház

2,2 millió forint + 15 millió forint államilag támogatott lakáshitel

4+ gyermek

70 nm-es vagy annál nagyobb használt lakás, vagy családi ház

2,75 millió forint + 15 millió forint államilag támogatott lakáshitel

 

Az államilag támogatott lakáshitel (tehát a táblázatban a pluszjel után szereplő összeg) egy maximum 25 éves futamidejű, 3%-os, fix kamatozású, kedvezményes hitelt jelent.

Mit tegyen, aki még nem vette fel a CSOK-ot? Érdemes várni? 

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy aki teheti - és nem köti a szerződés - várjon még picit a hitelfelvétellel. 

Egyrészt a házi karanténnal sokat tehetünk azért, hogy ellaposítsuk a járvány-görbét. Másrészt sajnos ebben a bizonytalan helyzetben nem tudni, hogy mit hoz a holnap: megszűnik-e a munkahely, vagy ha megszűnt, mikor nyit ki újra. (A vírus tetőzését jelent információink szerint június-júliusra várják, így érdemes lehet eddig is - vagy akár még tovább - várni a hitelfelvétellel.)

Mit tegyen, aki már igényelte? 

Sajnos a koronavírus-járvány a hitel- és CSOK-igénylők életét sem könnyíti meg. Az elbírálási idő sztenderd esetben körülbelül 60-90 nap, ez most akár 120-180 napot is igénybe vehet.

Sajnos ez sok esetben érinti az adásvételi szerződésben szereplő, fizetési határidőt is - és ha az illető kicsúszik ebből a határidőből, az sajnos az adásvételi szerződés módosítását vonja maga után. Ehhez mindkét fél hozzájárulása szükséges amennyiben az eredeti szerződés szövegezése ezt nem tartalmazta.

Miért van ennyi késés?

Ahogyan az egész gazdasági szegmensben, úgy a bankfiókokban is korlátozások vannak. Egyes fiókokat bezártak, mások pedig továbbra is nyitva vannak - de csak korlátozott létszámban.

Ugyanez a helyzet a kormányablakokban is: nincs elég ügyintéző, így lassulhatnak a CSOK-hoz szükséges igazolások kiadása is.

Mit tehetünk? 

Sajnos erre nem lehet egzakt választ adni, hiszen ahány ember, annyiféle különböző élethelyzet. Inkább csak általános szabályként tudjuk megismételni a fent elhangzottakat, vagyis: 

  • Ha tehetjük, várjunk, amíg “elül a vihar” és csak alapos megfontolás után vegyünk fel hitelt - vagy igényeljük a CSOK-ot.
  • Igyekezzünk otthon maradni, ezzel is lassítva a vírus terjedését
  • Amennyiben mégis halaszthatatlan a hitelfelvétel (gyermek születése, szerződésben szereplő határidők satöbbi) úgy legyünk türelemmel.


Vissza