HOGYAN TALÁLD MEG ÁLMAID OTTHONÁT? INGATLAN KERESÉSI TIPPEK

HOGYAN TALÁLD MEG ÁLMAID OTTHONÁT? INGATLAN KERESÉSI TIPPEK

 #1 Hol szeretnél lakni?

Mielőtt nekilátanál egy tételes listának, írd fel, hogy hol szeretnél élni! Nagyon fontos, hogy legalább nagyjából meghatározd azt, merre szeretnél lakni. Első körben tisztázd magadban, hogy a főváros, a megyeszékhelyek, a vidéki városok vagy faluk a preferáltabbak. Utána pedig lehet folyamatosan szűkíteni. 

Ha nincs meg pontosan, hogy hol szeretnél lakni, és például a munkahelyed sem határolja be nagyon, akkor érdemes több opciót is hagyni. Lehet, hogy X helyen sokkal olcsóbb a négyzetméterár, mint Y-on, és ez máris segít eldönteni a kérdést.

#2 Írj listát arról, hogy milyen az álomházad!

Ha listára gyűjtöd a gondolataidat, le fog előtted tisztulni a kép, hogy mi az, amit igazán szeretnél. Érdemes X-et tenni amellé, ami igazán fontos és mindenképp az álmaid otthonának részét kell, hogy képezze. 

A legfontosabb eldöntendő kérdések:

  • hány szobás legyen a ház?
  • mekkora fürdőre van szükséged?
  • legyen-e udvar? Ha igen, mekkorára van szükséged?
  • milyen állapotú legyen? (Újépítésű? Felújított? Felújítandó? Ezt nyilván nagyban befolyásolja majd a büdzséd is)
  • kell-e garázs, műhely?

Miután ezeket megválaszoltad, tegyél  X-et azok mellé, amik a legfontosabb. Van, aki például nem tud műhely nélkül élni, másnak viszont sokkal fontosabb, hogy legyen egy terasza. Az, hogy számodra melyik a legfontosabb, neked kell eldönteni. 

Nagy valószínűség szerint nem lesz olyan ingatlan, ami minden kritériumnak megfelel (vagy ha igen, akkor az nagyon nagy szerencse), épp ezért ne ragaszkodj görcsösen azokhoz, amik nem olyan fontosak.

#3 Milyen házat szeretnél?

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik, mégis kénytelenek voltunk külön szedni, hiszen fontos néhány gondolatot megosztani ezzel kapcsolatban.

Kertes házat szeretnél, lakást vagy ikerházat? Kádár-kockát, emeleteset, csúsztatott zsalusat, vagy téglaépítésűt?

Penthouse legyen, tanyasi stílusú, vintage vagy modern? Bár a legtöbb házat olyanná varázsolod, amilyenné szeretnéd, ha meg akarod úszni a jelentősebb munkákat, érdemes célirányosan olyan otthont keresni, ahol érzed a "bizsergést".

#4 Mekkora kereted van a házvásárlásra?

Ez talán a legfontosabb, hogy tudd, pontosan mekkora összeg is áll rendelkezésedre. A legtöbben hitelből valósítják meg a házvásárlást, úgyhogy már a kölcsön felvétele előtt érdemes mérlegelni. Mekkora az a havi törlesztő, amit be tudsz vállalni úgy, hogy az egzisztenciád ne lássa kárát?

Bevállalod-e a drágább hitelt, cserébe azért, hogy fix kamatot fizess 10-15-20 évig?

Sokan sajnos tovább nyújtózkodnak, mint ameddig az a bizonyos takaró ér, úgyhogy háromszor is érdemes átgondolni, mekkora összeget veszel fel.

Amikor házakat nézegetsz, legyen egy -tól, -ig kereted. 

Ha ajánlatot teszel, érdemes alacsonyabb árat mondani, mint a vételár és alkudozni.

Ha a ház felújítandó, kalkuláld bele a felújítás költségét is (és a végösszeget szorozd meg még kettővel, ilyen alapanyagárak mellett).

#5 Mindig (jó) szakemberekkel dolgozz

Ahhoz, hogy megtaláld álmaid otthonát, először is szükséged lesz egy jó ingatlanosra.  Mielőtt pedig még megvennéd a házat, jó ha felbecsülteted egy értékbecslővel (ha még nincs ilyen, tudunk ajánlani néhány jó szakembert.) 

Amennyiben az ingatlan felújításra szorul, úgy pedig kell egy jó kőműves, burkoló, villanyszerelő és vízvezeték-szerelő is. Sajnos jó szakembert manapság nagyon nehéz találni, de szerencsére nem lehetetlen. Érdemes körbekérdezni az ismerősök között, hátha akad valaki, akinek jó tapasztalatai vannak bizonyos mesterekkel.

Ha nincs, kérj árajánlatot és referenciát több szakitól is. Ha van rá módod, menj el a helyszínre is, ahol a felújításokat végezték, és kérdezd meg a tulajdonosokat, hogy mit tapasztaltak a munkálatok során.

Még nem találtad meg álmaid otthonát? Nézd meg az Ingatlan Budafok kínálatát!

Ingatlanjaink között több újépítésű projekt is található, így megúszhatod a felújítási munkálatokat. Amennyiben a képek alapján megtetszik egy ház, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, és megmutatjuk az új álomotthonodat!

 


Vissza