INGATLAN BÉRLÉS VAGY VÁSÁRLÁS?

INGATLAN BÉRLÉS VAGY VÁSÁRLÁS?

Ha csak egy órát kell reggelente a munkahelyünkre utazni és délután egyet vissza, akkor hetente tíz órát utazunk, ami több mint egy 8 órás munkaidő! Ez, havonta legalább 32 óra, évente akár 384 óra!

Manapság az emberek nem egy munkahelyen élik le az életüket, hanem akár évente változtatnak állást, amivel változik a hely is ahová utazni kell reggelente, és délután vagy este vissza…

Éppen ezért ésszerű úgy otthont választanunk, hogy az a munkahelyünkhöz minél közelebb legyen és emiatt minél kevesebb időt töltsünk a felesleges utazással. De ha évente vagy akár 3 évente más helyre kell mennünk dolgozni, ilyen sűrűn vennünk, eladnunk ingatlant súlyos ráfizetés lenne.

Éppen ezért és még számos más okból, érdemes megfontolnunk, hogy nekünk bérelni, vagy vásárolni lenne e érdemesebb.

Amennyiben a lakás, ház bérlés mellett döntünk íme néhány szempont, melyek alapján érdemes kiválasztanunk a megfelelő albérletet.

Hasznos tanácsok ingatlant bérlőknek:

Vizsgáljuk meg pontosan, milyen költségei lesznek a bérelt ingatlannak! A bérleti díjon felül nem mindegy, hogy havonta milyen rezsi költségekkel kell számoljunk! Kérjük ki a közüzemi számlákat és győződjünk meg a lakás tehermentességéről is, ugyanis egy korábban felhalmozott közüzemi hátralék esetleg a szolgáltatás lekapcsolásával is járhat.

A számlák összege kellő információt adhat a jövőbeni rezsikiadásokról, amivel hónapról – hónapra számolnunk kell. Szinte minden lakás, vagy társasház rendelkezik közös költséggel, de széles a skála, hogy melyik közösségnél mennyiért és mit foglal magába, ezért fontos megvizsgálni ezen kiadást is. Előfordul hogy a közös költség későbbi fejlesztéseket foglal például magába amely a bérlő érdekeit nem szolgálja, ez elsősorban a  tulajdonosnak a hasznát szolgálja a jövőben.

Mindig köss írásbeli szerződést!

Vannak főbérlők akik nem ragaszkodnak az írásbeli szerződéshez, de Te ne menj bele ilyen egyezségbe! A folyamatos pénzmozgások adminisztrálásán kívül, javasolt rögzíteni, hogy milyen bútorok, gépek vannak az albérletben, milyen állapotban, milyen a falak épsége stb. Szükséges rögzíteni hogy a jövőben felmerülő esetleges költségek kit fognak terhelni.  A bérlőt, vagy a tulajdonost?

A jogilag tiszta helyzet jelenti a biztonságos megoldást az esetleges vitás kérdések rendezésére.

Kaució:

Az ingatlant bérbeadók általában 1 – 3 havi bérleti díjat kérnek el kauciónak, amit a bérlőnek még a beköltözés előtt meg kell fizetnie. A kaució arra szolgál, hogy az ingatlan tulajdonosa ebből az összegből tudja rendezni az esetleges károkat, rendezettlen számlákat.

Amennyiben a szerződéses idő kitöltése után szakad meg a bérleti viszony a megállapodásnak megfelelően, rendezetlen számlák nincsenek, az ingatlanban kár nem keletkezett, úgy a bérlőnek a kaució teljes összege visszajár.

Lakásban találhat ingóságokról készítsünk pontos jegyzéket!

A lakásban található bútorokról, berendezésekről készítsünk pontos jegyzéket! Az sem baj, ha ha ez egy több oldalas felsorolás, egyszer kell csak rászánni az időt. Ebben a jegyzékben fontos az ingóságok tételes megnevezése és ezeknek az állapotát is érdemes feljegyezni vagy akár ezeket fotókon is rögzíteni.

Albérlet rendeltetésszerű használata:

Rögzíteni kell az albérleti szerződésben a lakás rendeltetésszerű használata mellett előforduló garanciális hibák (elromló műszaki berendezések, csőtörés, stb.) javításának költségeit is.

Az albérleti szerződésbe kerüljön bele, hogy a bérlő csak a nem rendeltetésszerű használatból eredő károkért felel.

Jegyzőkönyvezzük az óraállásokat!

Amennyiben minden rendben van maradt egy utolsó, de kihagyhatatlan feladat! Jegyzőkönyvezzük az óraállásokat! A bérlő ezzel óvhatja magát attól, hogy a bérlet kezdeténél korábbi költségeket is tartalmazó számlákat is neki kelljen fizetni.

Miért érdemes ingatlanközvetítő segítségét igénybe venni ingatlan bérléshez???

Az albérleti piac igen gyorsan pörög és sokan, főleg a befektetők a legjobb lakásokat nem teszik fel a hirdetési portálokra, inkább ingatlanközvetítőkre bízzák a megbízható bérlők felkutatását, az időpontok egyeztetését és a ingatlanok bemutatását.

Éppen ezért, ha gyorsan szeretnél, kiváló minőségű ingatlant bérelni, érdemes szakember segítségét kérni, aki képes megtalálni a számodra legjobb megoldást!

Tekintsd meg kiadó ingatlanjainkat (KLIKK IDE) 


Vissza