LAKÁSHITELEK A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN: SZIGORÍTOTTÁK A FELTÉTELEKET

LAKÁSHITELEK A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN: SZIGORÍTOTTÁK A FELTÉTELEKET

Lakáshitel statisztikák

KSH adatai alapján 2018 első félévében valamivel több, mint 390 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak: ez az összeg a második félévben tetőzött, ekkor több, mint 432 milliárd forint volt a folyósított összeg. 

Érdekesség, hogy ez valamennyivel csökkent 2019. első félévében, amikor is 425 milliárd forintot fizettek ki.

Mekkora önerő kell a lakáshitelhez?

A legtöbb lakáshitel esetén legalább 20%-os önerő szükséges, így például az OTP bank, és a K&H esetében is.

Például egy 30 millió forintos lakáshitel esetében ez 6 millió forintos önerőt jelent. Fontos azonban, hogy önerőként akár a CSOK, vagy a Babaváró hitel is felhasználható. Azonban az előbbit nem minden esetben fogadják el, illetve a Babaváró hitelnél is egy szigorúbb kitétel van, ugyanis a jogszabály szerint a igényelt összeg csupán 75%-a számít önerőnek.

Be lehet-e számítani egy ingatlant fedezetként? 

Amennyiben rendelkezel saját ingatlannal, úgy az ingatlan értékének 80%-a számít önerőnek.

Tehát, ha az előbbi, 30 millió forintos példánál maradunk: ha örököltél egy házat, amelynek értéke 10 millió forint, úgy 8 millió forint önerőnek számít, tehát jogosult vagy az említett, 30 millió összeg felvételére.

Ha nincs saját ingatlanod, úgy pótfedezetként bevonható a szülő, nagyszülő nevén lévő ingatlan is. Azonban ezzel érdemes vigyázni, hiszen ha nem tudod fizetni a hitelt, úgy a legrosszabb esetben akár el is árverezhetik a pótfedezetként szolgáló ingatlant.

Egyébként sok esetben nyaralót, vagy egyéb, mezőgazdasági épületet is elfogadnak fedezetként, így ezeket is érdemes számításba venni. Azt azonban már a bank dönti el, hogy az adott ingatlant elfogadja-e fedezetként.

Mi kell a lakáshitelhez?

Először is ki kell tölteni egy kérelmet, amit az adott bankfiókban lehet igényelni. Ezután a hitel fedezetéhez szolgáló ingatlan tulajdoni lapját kell benyújtani. Ezután következik az értékbecslés, amikor is egy - általában a bank által felkért - szakember megállapítja a fedezethez szolgáló ingatlan értékét.

Ha minden rendben van, szükséged lesz egy jövedelmigazolásra a munkáltatódtól: ez nem lehet kevesebb, mint a mindenkori nettó minimálbér összege. Ha ketten veszitek fel a hitelt, akkor a párodat bevonhatod, mint adóstársat - így akár kedvezményes hitelt is kaphattok.

Katás vállalkozók esetében legalább egy lezárt tárgyév kötelező, és az éves számlázott összeg 60%-a fogadható el jövedelemként.

(Tehát, amennyiben 5 millió forintot számláztál ki a 2019-es évben, úgy ennek 60%-a, vagyis 3 millió forint számít a tényleges jövedelemnek. Elosztva a hónapok számával ez havi nettó 250 ezer forintnak felel meg.)

Mi a helyzet most, hogy járvány van? Lehetséges a hiteligénylés? 

A koronavírus-járvány miatt néhány bank már most szigorított a feltételeken. Ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy a járvány miatt sokkal bizonytalanabbá válhat a törlesztés. Sajnálatos módon ennek az eshetőségnek van is realitása, hiszen rengeteg munkahely szűnt meg egyik napról a másikra - gondoljunk csak a turizmus-vendéglátásra.

Elsőként az OTP szigorított a felvételeken: 75 ezer forintról 100 ezer forintra emelte a minimum jövedelmet, ezenkívül nem igényelhetnek hitelt azok, akiknek határozott idejű munkaviszonyuk van.

Az értékbecslést a bankok eltolták, így a hitel folyósítása után kell majd benyújtani a szükséges papírokat. Azonban a lakáshitel-igénylés még nem lehetséges online, így személyesen mindenképp be kell menned a legközelebbi bankfiókba.

Ezzel kapcsolatban érdemes megnézni, hogy pontosan milyen dokumentumok szükségesek az igényléshez, és összegyűjteni őket, hogy ne kelljen többször is bemenni.

Amennyiben szeretnél lakáshitelt felvenni, de kérdésed van, fordulj kollégánkhozaki készségesen nyújt díjmentes segítséget. 

 

 


Vissza