MÉRSÉKLŐDNEK AZ INGATLANÁRAK A JÁRVÁNY MIATT

MÉRSÉKLŐDNEK AZ INGATLANÁRAK A JÁRVÁNY MIATT

Mi történt az elmúlt időszakban? Avagy a koronavírus és a lakásárak

Ahhoz, hogy megértsük, miért is mérséklődtek az ingatlanárak már 2019-ben is, az időben legalább egy évet kell visszaugranunk.

A visszaesés ugyanis 2019 nyarára tehető, amikor is megjelent a piacon a MÁP Plusz, azaz másnéven a szuper állampapír. Ez a garantált hozamot adó értékpapír elszipkázta a befektetőket az ingatlanpiacról, így jelentősen csökkent a befektetési célú lakásvásárlók száma.

Ez még csak konszolidálta az árakat - tehát a meredek növekedés megállt és stagnált - ezt prognosztizálták egyébként a ‘20-as, ‘21-es évekre is. Csakhogy jött a koronavírus-válság, ami mindent borított.

A járvány miatt ugyanis az Airbnb-s lakásokat nem tudták kiadni, így három út állt a tulajdonosok előtt. Eladják, vagy kiadják őket, esetleg kivárnak egészen addig, amíg újranyílnak a határok. Ez azonban csak az egyik ok, ami miatt hirtelen több eladó, illetve kiadó lakás is lett a piacon.

A másik ok sokkal szomorúbb, hiszen sokan elvesztették a munkájukat, és az örökölt, használaton kívüli házaktól, lakásoktól váltak meg az emberek, hogy pénzhez jussanak.

Azonban azt fontos hozzátenni, hogy a meredek emelkedés után várható volt egyfajta korrekció a piacon - a járványhelyzet pedig ezt a folyamatot gyorsította meg.

De mit is mondanak pontosan a számok?

Hol adtak el kevesebb ingatlant?

Budapesti adatok alapján a tranzakciók száma 39%-kal csökkent, ez pedig nagyságrendileg 25-28 ezer adás-vételt jelent. 

A X. kerületben volt a legkisebb a csökkenés, itt “csak” 22%-kal estek vissza a számok. Ehhez hasonlóan a XIII., a IX., a IV., a VIII. és a XI. kerületben sem volt drasztikus mértékű a visszaesés.

Nagyobb mértékű volt azonban a XVIII. és a XXIII. kerületben, itt 50%-os visszaesést mértek a szakemberek.

Mi a helyzet a XXII. kerületben, Budafokon és Nagytétényben?

Hasonlóan a XVIII. kerülethez, az adatok alapján itt is jelentős, 50%-os volt a visszaesés.

Megjegyzés: Az Ingatlan Budafok Ingatlanirodánál szintén megéreztük a visszaesést, érdekes azonban, hogy a drágább, 75-80 millió forint feletti ingatlanárak tekintetében megmaradt a forgalom.

Csökkennek-e az ingatlanárak?

GKI és a Masterplast felmérése alapján a fővárosban a következő egy évben körülbelül a használt lakásokat tekintve 9-10%-os visszaesés várható. Ez a szám vidéken 7-13% közé esik. 

Az új építésű ingatlanok esetében 5%-os visszaesésre kell számítani.

Azért vannak biztató jelek

Az előző évhez képest még mindig 38%-kal kevesebb ingatlant adtak el májusban, azonban még így is többet, mint az azt megelőző hónapban, áprilisban. Szám szerint áprilisban nagyságrendileg 6000 adás-vétel volt a piacon, májusban már 8400. 

Véleményünk szerint a piac jelenleg stagnál, és a csökkenés lassan alakul ki. Így aki szeretné eladni az ingatlanát, jobb minél előbb a “tettek mezejére lépnie”.

Ha szeretnéd te is eladni a házadat, lakásodat, és mindezt egy profi csapattal, akkor keress meg minket!

 


Vissza