MILYEN A JÓ INGATLANOS? 5 TIPP, HOGYAN ISMERHETED FEL ŐKET

MILYEN A JÓ INGATLANOS? 5 TIPP, HOGYAN ISMERHETED FEL ŐKET

1. Türelmes és őszinte

Talán nem túl meglepő, hogy az első két pont a két, talán egyik leginkább értékelhető emberi tulajdonság is egyben.

Egy őszinte ingatlanos akkor is kimondja azt, amit ki kell mondani, ha esetleg ezen a partner megbántódik. (Bár ennek nem kell feltétlenül így lennie - lásd második pont.) 

Ha egy omladozó vakolatú, rossz környéken lévő, több hónapja eladásra kínált, túlárazott ingatlanra valaki azt mondja, hogy szuper, és el lehet ennyiért és annyiért adni, az szimplán a saját érdekeit nézi, és a jutalékra megy.

Sajnos régebben rengeteg kókler dolgozott az ingatlan piacon, ami miatt a szakmánk megbecsülése is jelentősen csorbult. Azonban a “természetes szelekció” folytán szerencsére ezek az emberek már nem dolgoznak ingatlanosként, így a megítélésünk is egyre jobb.

Az őszinteség mellett a türelmet, mint erényt is érdemes megemlíteni. Bárkinek - nekünk is és az ügyfélnek is - lehet nagyon rossz, nehéz napja. Olykor az is megesik, hogy ezt a dühöt, keserűséget és frusztráltságot rajtunk vezetik le. Azonban ilyenkor minden esetben türelmesnek kell lennünk, hiszen tudjuk, hogy ez nem a személyünk elleni megnyilvánulás.

2. Empatikus 

Visszacsatolva az előző pontra; senkit sem szabad megbántani, még akkor sem, ha az ingatlan finoman szólva is rossz állapotban van, és akkor sem, ha az eladó ezt nem hajlandó megérteni.

Észérvekkel kell elmagyarázni, hogy adott esetben miért nem reális az ár, és mi kell ahhoz, hogy az adott lakás eladható legyen.

Ugyanakkor szót kell ejtenünk a cápázókról is, akik minden létező ingatlanhirdetésre lecsapnak. Azok a hirdetők, akik feketén-fehéren odaírják, hogy ne keressék őket ingatlanosok, és a közvetítő juszt azér is megkeresi őket, nagyon nagy hibát követnek el.

Ha látjuk is, hogy a hirdetés nem jól van megfogalmazva, és sok információ hiányos, valamint az ingatlan alul- vagy túl van árazva, akkor sem tolakodhatunk. Ha nem kérnek a segítségből, azt tiszteletben kell tartani - még akkor is, ha tudjuk, hogy rengeteg terhet levennénk a vállukról.

3. Igazi, nagybetűs szakember

Ha az ember kihív egy vízvezeték-szerelőt, vagy épp egy bádogost, joggal várja el, hogy a munkáját a lehető legnagyobb szakmai tudása szerint végezze. Nincs ez másként az ingatlanosok esetében sem.

Egy jó ingatlanosnak részletes ismeretekkel kell rendelkeznie az adott helyszínről, kerületről, a környékről - és legfőképp az eladó ingatlanról. Minden kérdésre tudnia kell a választ, és mindezt kellő határozottsággal kell mondania.

Ha egy ingatlanos hezitál vagy bizonytalan, akkor vagy kezdő, vagy érdemes elkerülni. (Esetleg, ha tényleg olyan kérdést teszel fel, amire nem tudja a választ, akkor jegyzetel, és elmondja, mikor hív téged a válasszal. Ha nem érkezik válasz, szintén jobb őt messziről elkerülni, mert megbízhatatlan.)

4. Mindig rendelkezésre áll

A pontosság egy jó szakember ismérve - így elő sem fordulhat, hogy egy ingatlanos késik (illetve néha igen, de ahhoz minimum egy armageddonnak kell történnie).

Ha a vevők adott esetben visszaléptek az ingatlan vételétől, akkor meg tudja neked mondani a pontos okát. Amennyiben pedig eszedbe jutna valamilyen kérdés, kérés és felhívod munkaidő után este 7-kor, akkor is felveszi a telefont vagy legalább később visszahív.

Az eltünedező ingatlanosokat kerülni kell, mert ők nagy valószínűséggel az ingatlanodat sem tudják majd eladni.

5. Még véletlenül sem beszél lyukat a hasadba

Mindenki találkozott már olyan értékesítővel (ha nem is ingatlanossal), aki csak beszélt, beszélt és beszélt. Az ilyen energiavámpírokat messze kerülni kell, ugyanis ami az eladókat elriasztja, az biztosan a vevőket is el fogja. 

Egy jó ingatlanos beszélget és nem beszél - hallgat rád, és odafigyel a véleményedre.

Szeretnénk azt hinni, hogy mi a jó ingatlanos kategóriába tartozunk. Szerencsére pozitív visszajelzéseink vannak mind az eladók, mind a vevők részéről, ráadásul több évtizedes múltra tekintünk vissza - ami szintén ezt igazolja.

 

Amennyiben szívesen bíznád “jó fej” ingatlanosokra a házad adás-vételét, úgy keress meg minket bátran! Kíváncsiak vagyunk a véleményedre: írd meg az Insta-posztunk alá kommentben, hogy szerinted milyen a jó ingatlanos! 


Vissza