MILYENEK A JÓ VÍZPARTI INGATLANOK? EZEKRE FIGYELJ, HA NYARALÓT KERESEL!

MILYENEK A JÓ VÍZPARTI INGATLANOK? EZEKRE FIGYELJ, HA NYARALÓT KERESEL!

Mire érdemes tehát odafigyelni?

Mielőtt belevetnéd magad a keresésbe, érdemes tisztázni magadban pár szempontot a leendő álom ingatlannal kapcsolatban. 

Ugyanis előfordulhat, hogy például nincs szükséged 50 négyzetméternél nagyobb nyaralóra, vagy megelégszel egy minimális telekmérettel is. 

Ezekkel az apróbb trükkökkel pedig akár több millió forintot is megspórolhatsz.

#1 Nem mindegy, hogy állandó otthont, vagy nyaralót keresel

Először is nem mindegy, hogy nyaralót vagy lakóházat szeretnél vásárolni. Már a hitelfelvétel során is fontos, hogy mi szerepel a tulajdoni lapon, hiszen az utóbbi esetében a lakóház értékének 80%-áig adnak támogatást.

A nyaralóknál a felvehető hitel azonban kisebb, az ingatlan értékének 60-70%-a.

Ezenkívül, ha később úgy döntenél, hogy szeretnél odaköltözni, kérelmet kell beadnod, a nyaraló átminősítésével kapcsolatban. Ezt általában a helyi önkormányzatoknál lehet kérvényezni. 

Itt elsősorban azt vizsgálják meg, hogy megfelelőek-e a hőtechnikai megoldások (van-e kémény, fűtés, milyen az ingatlan szigetelése satöbbi). A másik szempont, amit ebben az esetben figyelembe vesznek, hogy üdülőterületen áll-e, ez ugyanis megnehezítheti a procedúrát. 

Amennyiben pedig az ingatlan egy ún. rehabilitációs határon belül található - ez leginkább a balaton parti ingatlanokra jellemző -, akkor nem lehet átminősíteni a házat.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a nyaralók általában jóval olcsóbbak, mint a lakóházak. 

Így ha van egy jó kőműves ismerősöd, aki elvégzi a szigetelést, és a további munkálatokat, már több millió forintot is spórolhatsz.

#2 Mérd fel az igényeidet!

Amennyiben ténylegesen nyaralót keresel, és négyen vagytok a családban, bőven elég, ha egy kisebb, 60-70 négyzetméteres ingatlant szemeltek ki magatoknak. 

Amennyiben beéritek kisebb telekkel is, mert csak napozni szeretnétek és felfújni egy medencét a kert végében, szintén jelentős összegeket spórolhattok.

#3 Használt vagy újépítésű ingatlanra van szükséged?

Azt talán mondanunk sem kell, hogy egy használt ingatlant akár jóval a piaci ár alatt is vásárolhatsz - még akkor is, ha közvetlen vízkapcsolattal rendelkezik. 

Manapság ugyanis a közvetlen vízparti, újépítésű házak négyzetméterára vetekszik egy budapesti, belvárosi ingatlan árával. Így mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, ha erre vágynál.

Hol találhatsz olcsó vízparti nyaralókat?

A felkapottabb helyeken, mint például a már említett Balaton, vagy épp a Velencei-tó környékén, nagyon drágák a vízparti nyaralók. (A Velencei-tónál ráadásul alig lehet találni.)

A Balatonon például - helytől és a nyaraló állapotától függően - 800 ezer forinttól egészen 2 millió forintos négyzetméterárig lehet találni tóparti hétvégi házakat.

A Velencei-tó környéki településeken viszonylag konszolidáltabb a helyzet, de ott is minimum 600 ezer forintos négyzetméterárral kell számolnod - és még mindig csak a nyaralókról beszélünk.

Ha olcsóbb alternatívákra vágysz, nézz körül az alábbi településeken!

Ráckeve

A Duna-parti Ráckevén közvetlen vízparti nyaralót már egészen olcsón, 200 ezer forintért is lehet vásárolni. Persze itt is találhatóak meglehetősen drága hétvégi házak, ezek kb. 500-600 ezer forint/négyzetméteres ártól kaphatóak.

Előnye (vagy épp hátránya), hogy a város Budapesttől mindössze 1 órányi autóútra van, az M0-áson, illetve az 51-es felől is megközelíthető.

Szigetszentmiklós

A turisztikailag népszerű város szintén alig 40 percnyi autóútra található Budapesttől - azonban jóval kevésbé felkapott, mint a Velencei-tó környéke. Épp ezért 400-500 ezer forintos négyzetméteráron is lehet már nyaralót vásárolni.

Dömsöd

Ráckevétől délebbre helyezkedik el Dömsöd, ahol - kis szerencsével - már 350 ezer forintos négyzetméterártól is ki lehet fogni egészen jó állapotban lévő üdülőket. Mivel turisztikailag nem olyan felkapott, így pihenésre is kiválóan alkalmas.

Gyomaendrőd

A Békés megyei Gyomaendrődön szintén találni olyan nyaralókat, amelyek rendkívül olcsók - akár 150-200 ezer forintos négyzetméteráron is.

Igaz, ebben az esetben már le kell mondanod a komfortról, hiszen ezek többsége tényleg csak nyaraló, azonban egy kis időráfordítással és munkával szép üdülőházakká alakíthatóak.

Amennyiben tehát mindenképpen vízparti nyaralót szeretnél, de nem tudsz erre sok pénzt rászánni, akkor le kell adni az igényekből, és el kell távolodni a fővárostól.

Persze ezeken a tavakon kívül is lehet találni szép számmal olyan gyöngyszemeket, amiket még nem fedeztek fel maguknak a turisták. Mielőtt vásárolnál, szánd rá az időt, és nézz körül a piacon. Ami pedig a legfontosabb: szezonon kívül, ősszel vagy télen vásárolj, ilyenkor ugyanis sokszor a piaci ár alatt cserélnek gazdát az ingatlanok.

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel is! 

 


Vissza