MINDEN, AMIT AZ ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNYRÓL TUDNI AKARTÁL

MINDEN, AMIT AZ ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNYRÓL TUDNI AKARTÁL

Mi az a hiteles energetikai tanúsítvány (HET)?

A HET tulajdonképpen az otthonunk zöld vizsgája, ugyanis megmutatja, hogy mekkora a ház energiaigénye. Ezt, az úgynevezett számításos módszerrel lehet megállapítani.

Számításos módszer

A számításos módszer alkalmazása esetén szakembert kérünk fel, a Magyar Mérnöki Kamarától vagy a Magyar Építész Kamarától. Az itt, névjegyzékben található, hitelesített tanúsítók végezhetnek csak felmérést.

A szakemberek egyszerűsített eljárásban és helyszíni szemlével is végezhetnek felmérést. Az előbbi esetben a kivitelezési dokumentumok alapján állapítja meg az energetikai besorolást, az utóbbiban pedig helyszíni szemlét tart. 

Ennek során figyelembe veszi az otthon geometriai adatait, az épületgépészeti rendszereket, illetve az épületszerkezetet is azonosítja. Ezek alapján már hitelesen ki tudja számítani, hogy az ingatlannak milyen besorolása legyen.

Ilyenkor fontos figyelembe venni a nyílászárókat, a szellőzést, a szigetelést, a födémet, a tetőt, és a ház szerkezetét. Érdemes azt is megemlíteni, hogy egy lakótömbben található szélső lakás rosszabb energetikai besorolást kap, hiába igazak rá ugyanazok a paraméterek, mint egy középső otthonra. Ennek az az oka, hogy míg a középső lakást mindkét oldalról fűtik, a szélső lakást pedig csupán egyik oldalról, így nagyobb az energiaigénye is. (Mivel többletköltséget jelent a felfűtése.)

Hogyan néz ki az energetikai tanúsítvány? Milyen besorolások vannak? 

A tanúsítványon 12, különböző besorolás található, amelyet dupla betűjellel (és az első két, legjobb esetben pluszjellel) jeleznek.

A legjobb, az AA++, amelyet az épületek alig fél százaléka ér csupán el. Ezt a besorolást csak azok az ingatlanok kaphatják meg, ahol az az összesített energetikai jellemző kevesebb, mint 40. Habár ez elsőre nehezen értelmezhető, mégis egyszerű: az egy négyzetméterre vetített fogyasztásnak 40 KWh alattinak kell lennie, így megkapja a magas rangú besorolást.

Példának okáért, egy AA++ besorolású, 100 négyzetméteres otthon éves(!) rezsiköltsége mindössze 28 ezer forint, ami alig több, mint 2300 forint havonta.

Ezután következik az AA+, amelynek már 40 és 60 közötti KWh/m2 fogyasztásnak kell megfelelnie. Ebben az esetben egy 100 négyzetméteres otthon költsége 70 ezer forint évente. Majd az AA, ahol 98 ezer forint/100 négyzetméter, és így tovább. 

A részletes adatokat ebben az energetikai grafikában gyűjtöttük össze: 

Hogy mekkora egy lakóingatlan éves rezsiköltsége, az energetikai besorolások szerint, egy kalkulátor segítségével könnyen kiszámíthatod. Itt részletes infókat gyűjthetsz azzal kapcsolatban is, hogy egy-egy energetikai besorolás pontosan mit is jelent.

Ez jó kiindulási alap lehet, ha ingatlanvásárláson töröd a fejed, ugyanis minél korszerűbb egy lakás, annál magasabb besorolást kap.

Mikor van rá szükség?

Ebből logikusan következik, hogy az energetikai tanúsítványra a következő esetekben szükséges:

  • Új épület építésekor
  • Meglévő épület adás-vétele során
  • Meglévő épület bérbeadása során (egy évet meghaladóan)

Jó tudni, hogy az újépítésű otthon esetében a tanúsítvány kiállítása az építtető feladata, míg adás-vétel, és bérlés esetén a lakás tulajdonosáé.

Érdemes online lekérdezni

A HET-t helyrajzi szám és cím alapján is le tudod kérdezni online, az e-tanúsítás oldalán. Azonban mindkét esetben szükséged lesz az úgynevezett HET számra, amely a szerződésen kell, hogy szerepeljen.

A HET számot az Országos Építésügyi Nyilvántartás sorrendben adja ki, a következő formában: HET-0004521. Azonban a számsorban szereplő nulláknak nincs jelentősége, így a rendszer a HET-4521 formában is elfogadja.

Online is igényelhető

Az energetikai tanúsítvány nálunk, az Ingatlan Budafoknál online is igényelhető. Egyszerűen csak vedd fel velünk a kapcsolatot, majd a megjegyzés mezőben írd meg számunkra a részleteket, és rövid határidőn belül visszajelzünk. 


Back