MIT ÉRDEMES FIGYELEMBE VENNI, HA AGGLOMERÁCIÓBA KÖLTÖZÖL?

MIT ÉRDEMES FIGYELEMBE VENNI, HA AGGLOMERÁCIÓBA KÖLTÖZÖL?

Mi számít agglomerációnak? És egyáltalán mi az?

Az agglomeráció a nagyváros vonzáskörzetét jelenti. Ez, a főváros esetében azokat a településeket jelenti, amik gazdaságilag és infrastruktúra tekintetében is szimbiózisban élnek. Összesen 81 falu, és város tartozik ehhez a közösséghez.

Ami azonban talán még érdekesebb, hogy Budapestet jelenleg inkább népességcsökkenés sújtja, az agglomerációkba ezzel szemben egyre többen költöznek.

Ez egy összetettebb folyamat eredménye, és nem csak a magas budapesti ingatlanárak miatt van. Az emberek ugyanis, talán picit a járvány hatására is, felismerték, hogy szükségük van a természetre, és a zöld területekre is. 

Azonban, legalábbis eddig, sokan nem voltak hajlandóak lemondani a főváros nyújtotta kényelemről: beleértve a sokszínű kulturális programokat, koncerteket, kiállításokat, éttermeket, és a relatíve jó tömegközlekedést.

Az agglomeráció azonban folyamatosan fejlődik, és sok helyen már ugyanúgy megtalálhatóak a kikapcsolódási lehetőségek, vagy épp a jó infrastruktúra. Az pedig csak hab a tortán, hogy mellé jóval alacsonyabb négyzetméterárak is vannak a települések nagy részén. 

Az egyik legnépszerűbb célpont Érd, ahol egy év alatt 800 fővel nőtt a lakosok száma, utána pedig a második helyen áll Szigetszentmiklós és Veresegyház - mindkét település 500-500 fővel gyarapodott. 

Habár mindez nagyon vonzó lehet, érdemes mérlegelni néhány szempontot, mielőtt végleg a költözés mellett döntenél.

#1 A régi-, és új építésű ingatlanok ára

Habár még mindig jóval kevesebbet kell fizetni egy agglomerációban elhelyezkedő ingatlanért, mint egy budapestiért, a kivándorlás így is megdobta az árakat. Az elemzők szerint ugyanis átlagosan 25%-kal drágultak az otthonok, mindössze egy év alatt. 

Érden például használt ingatlanok esetén átlagosan 490-520 ezer forint közötti négyzetméterárakkal találkozhatunk. Azonban az újépítésű családi házak már 600-700 ezer forintba kerülnek négyzetméterenként.

Szigetszentmiklóson átlagosan 380-420 ezer forintos árak vannak, amik a használt ingatlanokat illetik. Azonban az újépítésű házak esetén szintén 600-700 ezer forintos átlagárak vannak. 

Veresegyházon 370-440 ezer forintot kell fizetni a használt ingatlanok négyzetméteréért, azonban az új építésű házak már itt is 480-560 ezer forintba kerülnek.

Érdemes tehát figyelembe venned, hogy ha eladod a fővárosi lakásodat, akkor arányosan mennyivel, és hol kapsz többet egyetlen négyzetméterért.

#2 Jó közlekedés 

Az agglomeráció legnagyobb problémáját az ingázás jelenti. Érdemes mérlegelned, hogy az autót vagy a tömegközlekedést választod. Az előbbi praktikus lehet, ha a gyermeket el kell vinni óvodába, vagy iskolába, azonban igencsak hosszú menetidőre számíthatsz. Csúcsforgalomban átlagosan ugyanis kétszer annyi idő munkába jutni, mint az azon kívül eső időszakban.

Épp ezért, ha még nincs gyermeked vagy már elég nagy, hogy egyedül menjen suliba, érdemes inkább a tömegközlekedést választani. Persze sok esetben itt is lehet számítani tömegnyomorra, azonban egy kis kísérletezéssel kiszámolhatod azt, hogy időben és kényelemben hogyan éri meg neked a legjobban. 

#3 Infrastruktúra és közművek

Nem mindegy az sem, hogy mennyit kell gyalogolnod (vagy épp autóznod) a boltig, gyógyszertárig, suliig vagy az orvosi rendelőig. Érdemes figyelembe venned azt is, hogy milyen gyakran járnak a buszok, helyi járatok, a HÉV.

Egy másik fontos szempont az is, hogy a kiszemelt utcában vannak-e közművek (víz, gáz, villany, csatornázás)? Az előbbi három a legtöbb esetben megtalálható, azonban előfordulhat, hogy egy-egy újépítésű utcában csak később csatornáznak. Ebben az esetben be kell érned az emésztőgödörrel, és érdeklődni a helyi önkormányzatnál, hogy mikorra várható a teljes közművesítés.

#4 Lakókörnyezet

Ha agglomerációba költözik az ember, akkor szüksége van zöld területre. Azonban nem mindegy, hogy az adott településen mekkora a zöldövezetek aránya, van-e park, és lehetőség a sportolásra, vagy akár a kutyasétáltatásra. 

#5 Lakóközösség

Figyelembe kell venned azt is, hogy egy lakóközösség adott esetben nehezebben fogad be egy-egy “új jövevényt”. Minden közösségnek van közös múltja (nem csak kulturális-, de szociális értelemben vett múltja is), így lehet, hogy a beilleszkedés nehezebben megy majd. Az ilyen környezetben az ember magányossá, elszigeteltté válhat. 

Épp ezért, mielőtt elköltöznél, ne csak a környezetet vedd szemügyre, hanem vegyülj, beszélgess a helyiekkel. Ez ugyanolyan fontos mint az, hogy egészséges, jó környezetben éljetek. Olvass véleményeket a neten, csatlakozz a helyi Facebook-csoportokhoz, fórumokhoz (például a hoxán). Ugyanis, ha megtalálod a helyedet, könnyen lehet, hogy a költözéssel életed egyik legjobb döntését hoztad meg.

Amennyiben pedig szívesen böngésznél az agglomerációban elhelyezkedő ingatlanok között, nézd meg a bőséges kínálatunkat.


Vissza