NEHEZEN FOGYNAK A HASZNÁLT LAKÁSOK... DE MI A HELYZET AZ ÚJÉPÍTÉSŰEKKEL?

NEHEZEN FOGYNAK A HASZNÁLT LAKÁSOK... DE MI A HELYZET AZ ÚJÉPÍTÉSŰEKKEL?

Érdekes adatok

KSH 2019-es adataiból láthatjuk, hogy a használt lakások átlagára az országban 16,9 millió forint volt, - ami 900 ezer forinttal több, mint 2018-ban. 

Mi a helyzet Budapesten?

Habár ez az összes nem tűnik hatalmasnak, az országos átlagtól jelentősen eltér a főváros: itt egy átlagos használt lakás ára 4,1 millió forinttal volt magasabb az előző évihez képest.

Budapesten a panellakások átlagosan 22%-kal lettek drágábbak 2018 óta. A társasházi lakások 13%-kal, a családi házak pedig 3,7%-kal drágultak.

A fővárosban egyébként mintegy 80%-kal csökkent a használt lakások adásvételeinek száma a tavalyi évhez képest, ami meglepő tendenciának számít.

A legnagyobb drágulások 

Talán nem túl meglepő, de a fővároson kívül a Közép-Dunántúlon emelkedtek leginkább az ingatlanárak: mintegy 18%-kal többet értek, mint egy évvel korábban. Ennek oka nyilván a csábító balatonparti ingatlanokban keresendő. 

Vidéken kisebb volt az áremelkedés

Az átlagár a megyeszékhelyeken kisebb növekedés mutatott, a budapestihez képest: itt 2,8; míg a kisebb városokban 1,2 millió forinttal nőtt az átlagár. A használt lakások tekintetében a megyeszékhelyeken 52%-os csökkenést tapasztaltak. 

A falusi CSOK úgy tűnik még nem érezteti annyira a hatását, hiszen a községekben csupán alig kimutatható, mintegy 300 ezer forintos volt az áremelkedés a 2018-as évhez képest.

Miért esett vissza az érdeklődés? Miért stagnálnak az árak?

A csökkenő érdeklődést látva persze egyből beindulhatnak a konspirációs elméletek: ingatlanpiaci összeomlás jön? Kipukkan az ingatlan-lufi? A válasz természetesen az, hogy nem, ennek pedig több oka is van.

Először is, egy természetes kompenzáció zajlik a piacon, hiszen az elmúlt évek igencsak meredek áremelkedése nem tarthat örökké.

Ezzel szorosan összefügg a MÁP+, másnéven a szuperállampapír megjelenése is, ami elszipkázta a befektetőket az ingatlanpiacról. Leginkább ugyanis a befektetői típusú lakásvásárlások strófolták fel az árakat, azonban ők jellemzően eltűntek a piacról. Maradtak tehát az otthonteremtési céllal vásárlók, akik már sokkal kevesebben vannak. 

Ráadásul - a kedvezményes 5%-os lakásáfa miatt, amit idén, január 1-jével vezettek ki - felgyorsultak az építkezések, ezért rengeteg, új építésű ingatlan is lett a piacon.

Miért az újépítésű ingatlanokat vásárolják az emberek?

Ezeket az újépítésű ingatlanokat - a kedvezményes ár miatt -, igencsak gyorsan elkapkodták. Hiszen a vételárat 2020. január 1-jétől már nem az 5%-os, hanem a 27%-os áfa terheli, amit a kivitelezők a vevőkre hárítanak.

Éppen ezért az újépítésű lakásokra némileg csökkent a kereslet - így a piacon nem várható komolyabb árváltozás. Aki tehát akár új, akár használt lakás vásárlásán gondolkozik, nem érdemes várnia a csökkenésre.

Amennyiben érdekel a kínálatunk, tekintsd meg az eladó ingatlanokat, amelyek között használt lakást, és újépítésű otthont is találhatsz.


Vissza