OTTHON VÁSÁRLÁSA ELŐTT, NÉHÁNY GONDOLAT…

OTTHON VÁSÁRLÁSA ELŐTT, NÉHÁNY GONDOLAT…

Az otthon megvásárlása mindig hosszú távú döntésnek kell legyen. Aki rövidtávon gondolkodik, annak érdemesebb ingatlant bérelnie, mint vásárolnia.

Éppen ezért az ingatlan vásárlás, még ha „AZ otthonról” is van szó, nem lehet érzelmi alapú döntés, ezt is fontos pénzügyi alapon kezelni. Át kell gondolni hogy a kiválasztott lakhelyet körülvevő infrastruktúra és szolgáltatások mennyire elégítik ki a vásárló jelenlegi és tervezett jövőbeli életvitelét.

Tervezz hosszú távra!

Sokan vannak még mindig, akik előbb egy kisebb ingatlant vásárolnak és majd későbbre tervezik a nagyobb ingatlan megvásárlását. (Pl. amikor majd megszületnek a gyermekek, vagy amikor majd nagyobbak lesznek.) Ez a trend viszont az elmúlt években változni látszik, hiszen egy megvásárolt ingatlannál nem megy olyan gördülékenyen a ki / be költözés, mint egy albérlet váltásánál.

Egy meglévő hitelkonstrukció felmondása önmagában is idő, energia és pénz veszteség. De a terhelt ingatlan értékesítése és egy másik ingatlan megvásárlása is körülményesebb, mint az első otthon megvásárlása. (Főleg ha az új ingatlan megvásárlásánál szükség van az értékesítésre szánt ingatlanból származó pénzeszközök felhasználására.)

Kérdések otthonvásárlás előtt, melyeket érdemes feltenned magadnak:

Mekkora az az összeg melyet hitellel, vagy anélkül biztonsággal tudsz vállalni, és ami nem borítja fel az aktuális életviteledet? 
Milyen környéken szeretnél élni? Csendesebb, nyugodtabb környéken, nem zavar a zaj, mert a sürgést, forgást, a pezsgő életet szereted?
Milyen méretű lakásra, vagy házra van szükséged, amit kifogsz tudni használni, és amelynek a fenntartása nem fog gondot okozni a számodra?
Milyen szolgáltatásokra van szükséged az életviteledhez? Óvodákra, iskolákra, játszóterekre, éttermekre, kávézókra, bulinegyedre?
A munkahelyedre való bejáráshoz milyen infrastruktúra lesz számodra kedvezőbb, és ennek feltételei megvannak e a kiválasztott ingatlan környezetében? Tömegközlekedés, közelben lévő főút, vagy autópálya, stb?

Gondold át és ezek függvényében tudatosan írd körbe hol és milyen ingatlanra van szükséged. Majd ezek pontos ismeretében bízz meg olyan ingatlanos szakembert az otthonod megkeresésével, aki az adott környék specialistája és ismeri az aktuális / helyi ingatlanpiaci helyzetet és lehetőségeket.

Akkora házat vegyél, amekkorára szükséged van!

Főleg az új házat / lakást vásárlóknál és az építkezőknél jellemző az előző példa ellentettje. Az előző generáció jellemzően úgy építkezett, hogy „Majd a gyermekeink is velünk élhetnek!”, de a gyermekek, amikor felnőttek önálló életre vágytak és sokszor nem csak másik otthonba költöztek saját életüket élni, de másik városban, vagy akár másik országban telepedtek le.

Így az idősebbek az elmúlt 10 – 20 évben azzal szembesültek, hogy életük folyamán rengetek pénzt és energiát fektettek egy olyan jószándékú vízióba, mely valóságának meghiúsulása nem ritkán hamarabb bekövetkezett, mint ahogy az ingatlan elérte a 100% -os készültséget. (Sok gyermek már 14 évesen kollégiumba került a közép iskolai tanulmányai miatt, majd az egyetemet sem a szülővárosukban folytatták (Vagy ha igen akkor is a kollégiumban, vagy albérletben) majd az egyetem elvégzése után sem költöztek már haza.

Ilyenkor a szülők egyedül maradtak a hatalmas ingatlanokban, melyek fenntartási költségét sokuknak a nyugdíj sem volt képes fedezni. Vannak akik ebben a helyzetben is érzelmi alapon ragaszkodnak az ingatlanjaikhoz és minden bevételüket a rezsik kifizetésre fordítják, de vannak akik logikus döntésként eladják ezeket az ingatlanokat és kisebb fenntartható lakásokba, vagy házakba költöznek.

Ennek a trendnek a másik formája volt 2008 előtt, hogy sokan luxusból vásároltak sokkal nagyobb ingatlanokat, mint amekkorák szükségesek lettek volna. Majd a vállság bekövetkeztével szembesültek az aránytalan hitelek és fenntartási költségek fedezésének nehézégével.

Éppen ezért a mi tanácsunk a fenntartható ingatlan vásárlása otthon céljából, ami a leendő tulajdonos minőségi életvitelét szolgálja.

Bízd az alkut a szakemberre!

Ahogy pénzügyi döntés is, az otthon megvásárlása, ugyanúgy üzleti kérdés az erre vonatkozó ártárgyalás lefolytatása is.

Éppen ezért javasolt az ingatlanos szakember igénybevétele ezen tárgyalások lefolytatására is, mert a mi célunk az hogy az eladó és a vásárló egyaránt jól járjon és elégedettek legyenek az üzlettel az aktuális piaci környezetben.

Az eladónak sem kedvező, ha irreálisan magas összegért kínálja az eladó ingatlanát, ami miatt hónapokat, vagy éveket várat magára az értékesítés, de a vevőnek sem előnyös ha hónapokat, éveket vár a megfelelő ingatlan megvásárlására, mert az ingatlanpiac alakulása nem várt fordulatokat is hozhat a bizonytalankodóknak.

Tekintsd meg eladó ingatlanjainkat (KLIKK IDE) 


Zurück