VÁRNI VAGY NEM VÁRNI? AVAGY ÉRDEMES-E MOST ELADNI AZ INGATLANT

VÁRNI VAGY NEM VÁRNI? AVAGY ÉRDEMES-E MOST ELADNI AZ INGATLANT

Milyen az ingatlanhelyzet vidéken? Hol érdemes házat, lakást eladni?

Hosszú idő óta először a vidéki ingatlanok árai felfelé kezdtek kúszni. Ez részben annak (is) köszönhető, hogy a járványhelyzet miatt egyre többen érzik úgy, kinőtték a kisebb méretű panellakást, illetve (tágas) udvarra, több zöldre, természetre vágynak. 

A másik ok, hogy a koronavírus-járvány miatt egyre több cég kényszerű home office-t vezetett be, és rájöttek, hogy így jelentős összegeket spórolhatnak meg. (Kisebb irodát kell bérelni, kevesebb utazási támogatást kell adni, kevesebb rezsit kell fizetni satöbbi.) Így egyre több helyen a korlátozások feloldása után is marad az "otthoni iroda", így egyre kevesebben kényszerülnek nagyvárosba.

A harmadik ok a rengeteg támogatás: már mi is írtunk arról, hogy 2021. január 1-je óta, gyermekesek részére, elérhető a lakásfelújítási támogatás (ez év februárjától pedig az ehhez kapcsolódó lakásfelújítási hitel). A falusi CSOK, a CSOK-hitel, illetve a Babaváró hitel szintén nagy motiváló erőt jelentenek ahhoz, hogy egyre többen vásároljanak vidéken akár új, akár felújítandó, tágas ingatlant.

Persze a kérdés az, hogy ezek mennyire mutatkoznak meg az ingatlan árakban? 

A statisztikák szerint vidéken és nyugaton egyaránt emelkednek a lakásárak, kvázi minden típusú ingatlannál. Az igazi nyertes azonban nem más, mint a Balaton, ahol az ingatlanárak már a budapesti négyzetméterárakkal vetekednek. (Néhol pedig bizony le is körözik őket.)

Eladjunk, vásároljunk vagy kivárjunk?

Egyelőre nem tudni, meddig tart a vidéki ingatlanok iránti keresletnövekedés, így eladóként érdemes még most lépni. Vásárlóként, amennyiben nem sürgős az ingatlanvásárlás, várhatunk még néhány hónapot, hogy lássuk, miképp alakulnak a trendek.

A Balaton mindent visz

A Balatonra, és általában a tavakra jellemző nagy keresletet jól mutatja, hogy a Balaton-környéki megyékben mintegy 54-84%-kal(!), a Velencei-tónál 22%-kal, a Tisza-tónál pedig 96%-kal több érdeklődő volt, mint az elmúlt 5 évben.

Különösen a Balaton-menti településeken érezhető ez a brutális mértékű kereslet, ugyanis a Balaton északi partján az átlagos négyzetméterár 675 ezer, a déli parton pedig 635 ezer forint volt. 

Az észak parton Alsóörsön lehet a legdrágábban ingatlanhoz jutni, itt ugyanis a négyzetméterár 946 ezer forint, a legolcsóbb pedig Ábrahámhegy, 400 ezer forintos négyzetméterárral.

A déli parton Zamárdi, és Szántód a két legdrágább település, átlagosan 1 millió forintos négyzetméterárral. A legolcsóbban Balatonmáriafürdőn juthatunk ingatlanhoz, ahol négyzetméterenként 357 ezer forintot kell fizetnünk.

Eladjunk, vásároljunk, vagy kivárjunk?

A szakértők szerint a balatoni ingatlanok esetében a négyzetméterárak még nem érték el a csúcsot, így eladóként érdemes lehet egy picit várni. Vásárlóként, ha lehet, minél előbb lépjünk, hiszen az ingatlanárak a tavak mentén meredeken kúsznak felfelé - legyen szó akár panelről, akár családi házról.

A budapesti lakások esetében vegyes a kép

Ahogy a fentiekből sejthető, Budapesten jelenleg nem igazán tapasztalható áremelkedés, sőt az első negyedévben egy pici visszaesés volt tapasztalható. Budán a panelárak, míg Pesten és a belvárosban a tégla építésű ingatlanok árai csökkentek. 

Ez azt jelenti, hogy amelyik panel ingatlan Budán tavaly 33 millió forintba került, idén nagyságrendileg 1 millió forinttal olcsóbb, 32 millió forintért lehet hozzájutni. 

Eladjunk, vásároljunk, vagy kivárjunk?

A budapesti piacon várható növekedés, főleg a korlátozások feloldása után, valószínűleg nagyobb keresetet generál majd az ingatlanok után. Eladóként lehet, hogy érdemes kivárni, hiszen a növekedés akár kétszámjegyű is lehet, a teljes évet tekintve. Vásárlóként pedig érdemes minél előbb lépnünk.

Eladó ingatlanok Budafokon és Nagytétényben

Tapasztalataink szerint a családi házakra jelenleg igen nagyfokú a kereslet a környéken, így ha ilyen típusú ingatlanban gondolkoztok, érdemes minél előbb lépni.

Szerencsére az Ingatlan Budafoknál találtak több, eladó ingatlant is Budafokon, és Nagytétényben is. Kérdés esetén nyugodtan vegyétek fel velünk a kapcsolatot és segítünk! 

 


Back