EZEKRE FIGYELJ, HA LAKÁST AKARSZ VÁSÁROLNI BUDAPESTEN

EZEKRE FIGYELJ, HA LAKÁST AKARSZ VÁSÁROLNI BUDAPESTEN

Éppen ezért talán úgy érezheted, hogy itt az ideje a tettek mezejére lépni és új építésű lakást vásárolni. Ha a fővárosban, Budapesten szeretnéd megtalálni álmai lakását, megmutatjuk, mire érdemes odafigyelned a lakás vásárlása előtt!

#1 Melyik kerületben szeretnél lakást vásárolni?

Természetesen az egyik legfontosabb, hogy tisztában legyél a saját, egyedi igényeiddel.

A következő kérdéseket jó, ha mindenképp felteszed magadnak:

  • - Zöldövezetben szeretnék élni, vagy közel a belvároshoz?
  • - Mennyire fontos az infrastruktúra? (Legyen-e a közelben, iskola, óvoda, gyógyszertár, buszmegálló satöbbi)
  • - Körülbelül mekkora- és milyen állapotú ingatlanra van szükségem?
  • - Mennyi pénzt tudok maximum rááldozni? (Itt egy -tól, -ig intervallum meghatározása a jó döntés)
  • - Mennyit kell ingáznom naponta a munkahelyemre?

 

Mielőtt döntésre jutnál, érdemes megtekinteneda főváros kerület térképét, és kiválasztani a favoritokat. Természetesen az egyik legkardinálisabb kérdés az ingázás, hiszen senki sem szeretne naponta órákat a dugóban ülni.

Egy család esetében nagyon jó módszer, ha egy Budapest térképen kijelölöd, hol található a munkahelyed (vagy a munkahelyetetk - a tiéd és a párodé), illetve az ezekhez legközelebb eső iskola vagy óvoda. Ehhez mérten egy nagyjából 10 kilométernek megfelelő sugarú kört rajzolva már jól látható, melyik lesz a legideálisabb környék.

#2 Ismerd meg a környék ingatlan árait

Persze minden kerületnek megvan a maga előnye, és hátránya is egyben.

A peremkerületek esetén (például a XV., XVI, XVII. kerület) több ideig tart a bejutás a belvárosba, cserébe azonban rengeteg a zöldövezet - és jóval olcsóbban juthatsz hozzá az ingatlanokhoz is.

Budafokon például zöldellő dombok, csend és nyugalom vár - ugyanakkor minden megvan, amit a fővárostól elvárhatsz. Ráadásul egy ugyanakkora méretű, mégis nyugodt környéken lévő, budafoki ingatlan kevesebbe kerül, mint egy belvárosi. 

#3 Mi az álmaid otthona?

Amennyiben egy kis nézelődés után úgy érzed, hogy megtaláltad az ideális családi fészket, akkor is tedd fel a következő kérdéseket a tulajdonosnak:

  • - Mikor volt az utolsó felújítás? Történt-e nyílászárócsere? 
  • - Mennyi a pontos rezsiköltség?
  • - Mérhetőek-e a közművek? 
  • - Milyenek a szomszédok?

 

Miután elköszöntél, feltétlenül beszélgess a környéken lakókkal, hiszen tőlük reális képet kaphatsz a szomszédokról és magáról a tulajdonosról is. Ellenőrizd le, milyen gyakran járnak a BKV járatai, továbbá mekkora a dugó és az átmenő forgalom. Ezt több napszakban is érdemes ellenőrizni, hiszen nem biztos, hogy a reggeli órákban ugyanakkora, mint késő délután.

#4 Csak óvatosan: figyelj a csalókra

Ha sikerült megtalálni a megfelelő környéket, akkor az ingatlanok szemrevételezése következik. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy bárkivel képesek tárgyalni - főleg ha megtetszik nekik a lakás -, ez azonban nem jó taktika. Nagyon fontos, hogy csakis a tulajdonossal tárgyalj, a felpörgött piac miatt ugyanis rengeteg a csaló, akik kihasználják a naiv, türelmetlen vásárlókat.

Vásárlás előtt feltétlenül kérd ki a hiteles tulajdoni lapot, amin például leellenőrizheted, hogy tehermentes-e az ingatlan. Ha nem fedi a valóságot, akkor inkább nézz egy másik lakás után.

#5 Ne félj szakértői segítséget kérni

Sokan félnek szakértői segítséget kérni vagy épp felesleges pénzkidobásnak tartják. Egy gyakorlott ingatlanos azonban olyan hibákat is észrevesz, amelyeket te, laikusként, nem biztos, hogy meglátnál.

Ráadásul az adminisztratív munkában is hasznos tanácsokkal lát el, amivel tengernyi időt megspórolhatsz.

Amennyiben egy olyan otthont keresel, ami nyugodt, barátságos környéken van, ahol távol vagy a város zajától, és érzed az illatokat - mégis minden megtalálható, amit Budapesttől elvárnál - keress meg minket.

Elképzelhetőnek tartjuk ugyanis, hogy éppen mi, a XXII. kerületben, Budafokon mutatunk egy olyan házat, amelybe beleszerethetsz.


Vissza