HOGYAN ADD KI A LAKÁSODAT A TANÉV KEZDETE UTÁN? 2. RÉSZ

HOGYAN ADD KI A LAKÁSODAT A TANÉV KEZDETE UTÁN? 2. RÉSZ

Találd meg a megfelelő csatornákat

A lakáskiadás legnagyobb része marketing - a lakásodra pedig úgy kell gondolnod, mint egy termékre, amit értékesítened kell. Az egy dolog, hogy vannak remek képeid és szép szöveged, azonban ezeket el is kell juttatnod az emberekhez.

A legcélszerűbb, ha felrakod egy ingatlankiadással foglalkozó weboldalra (ezek általában egyébként havidíjas szolgáltatásként működnek). Azonban ne állj meg ennyinél: keress rá tematikus Facebook-csoportokra. Ilyenek például:

csoportok.

Ezenkívül érdemes még online apróhirdetős oldalakat is keresni.

Legyenek rendben a papírok

Mielőtt még feladod a hirdetést, érdemes elintézni a papírokat, hogy mire elkezdenek szállingózni a potenciális bérlők, már minden rendben legyen. Mindenképp köss bérleti szerződést, amit előzőleg egy jogban jártas ismerőssel vagy szakemberrel is átnézetsz (esetleg meg is iratod vele). 

Ebben rögzíteni kell a kéthavi kaució mértéket, a rezsiköltséget, és a havi fix bérleti díjat is. Ezenkívül a szerződéskötés során gyakori kérdés, hogy átírassuk-e a közmű szolgáltatásokat a bérlő nevére. Ezzel kapcsolatban nincs igazán jó, vagy rossz döntés, hiszen mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya.

Amennyiben átíratod, neki kell havonta fizetnie a számlákat és nem neked kell vele foglalkoznod. Azonban, ha nem fizet időben, és ne adj’ isten kikapcsolják a szolgáltatásokat, sokkal nagyobb hadművelet visszakapcsoltatni.

Ha nem íratod át, akkor neked kell havonta gondoskodnod arról, hogy be legyenek fizetve a számlák. Ez ugyan többletmunkával jár, és akkor is fizetned kell őket, ha az albérlő nem tudja, azonban elkerülhető a kikapcsolás és az ezzel járó hosszas adminisztratív procedúra.

A lakás megmutatása

Biztosan lesznek olyanok, akik már első látásra sem lesznek szimpatikusak, vagy nem is mennek el a megbeszélt időpontra - és ez bizony idegőrlő lehet. Azonban nagy pozitívum, ha pontosan érkeznek. Érdemes velük elcseverészni általánosabb dolgokról is, lefektetni a szabályokat (pl. tilos a kisállat, a dohányzás), és kedvesen megérdeklődni, hogy mit dolgoznak.

Egy-egy ilyen fél órás körbevezetés nagyon sokat elárul a leendő bérlőről, szóval mindenképp érdemes odafigyelni minden apró jelre.

Hogyan válaszd ki a bérlőt? 

Ha nagyon sokan vannak, feljebb is strófolhatod az albérlet árát - az aki kapja, marja-elvét követve.

Egyébként, miután elmentek a látogatók a vizitről, érdemes néhány sorban, egy füzetben összefoglalni az első benyomásokat, pro és kontra. Ezeket jól tudod majd alkalmazni a későbbiek során, amikor választásra kerül a sor.

+1 kérdés: vajon ki lehet-e adni CSOK-os ingatlant albérletbe?

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon szorult helyzetben (mint akár például a járvány) ki lehet-e adni CSOK-kal vásárolt ingatlant. Ezzel kapcsolatban azonban sajnos meglehetősen szigorú, és egyértelmű a törvényi intézkedés.

Ahogyan a Bankmonitor is írja, az állam szigorú elvárásokat jegyez be a 10 éves időtartamra, így például jelzálogot és elidegenítési tilalmat is. Ezek értelmében pedig eladni, elcserélni és bérbeadni sem lehet az ingatlant.

Az utolsó simítások

Miután kiválasztottuk a bérlőt, és minden sínen van, be kell jelentenünk a NAV-hoz, és kitölteni a megfelelő formanyomtatványt. Ezzel kapcsolatban egyébként sok esetben nagyon segítőkészek az ügyintézők.

Nem szükséges berendezve átadni a lakást, azonban feleljen meg a kiadó ingatlan minősége a hirdetésben is foglaltaknak. 

Amikor átadod a kulcsot, mindenképp írjátok alá a szerződést. Egyébként érdemes néha felhívni az albérlőt, még akkor is, ha rendszeresen fizet, hogy mindennel elégedett-e (persze a jóízlés határain belül). Ha rendszeresen fizet, és hosszú távon is szeretne nálad maradni, minden segítséget adj meg neki, amit csak tudsz, hiszen egy jó albérlő aranyat ér.

Amennyiben mégis beletört a bicskád az ingaltan kiadásába, és már hosszú hónapok óta nem sikerült albérlőt találni, úgy érdemes megkeresni egy ingatlanirodát. Ha minket tisztelsz meg a bizalmaddal, akkor minden tudásunkat latba vetjük, hogy segítségünk megtalálni a legjobb albérlőket.

Ebben az esetben vedd fel velünk a kapcsolatot valamely elérhetőségünkön, a következő űrlapon


Vissza