INGATLAN(OS) SZÓTÁR, HOGY JOBBAN SZÓT ÉRTSETEK EGYMÁSSAL A-E-IG

INGATLAN(OS) SZÓTÁR, HOGY JOBBAN SZÓT ÉRTSETEK EGYMÁSSAL A-E-IG

#1 Adásvétel, adásvételi szerződés

Az adásvételi szerződés egy hivatalos okirat, ami kijelenti, hogy az eladó átruházza a vevő részére az ingatlant. Viszont a vevőnek is vannak kötelességei: neki meg kell fizetnie a vételárat az ingatlanért cserébe. 

Az eladónak fel kell tüntetnie az ingatlan és a telek (ha van) részletes adatait, és a külön költségeket, illetékeket.

Azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit is kell tartalmaznia egy adásvételi-szerződésnek, a linkre kattintva találhatsz részletesebb infókat. 

#2 Alapterület

Az "alapterület" nem pontos kifejezés, hiszen nem tudjuk, hogy az illető bruttó-, hasznos, vagy nettó alapterületre gondolt. Amikor a köznyelv ezt használja, leggyakrabban a hasznos alapterületet értjük alatta, amiről a 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet (OTÉK) 1. számú melléklete ad bővebb tájékoztatást.

Arról pedig, hogy az egyes alapterületeket hogyan számítják ki, itt találsz egy részletes, hasznos cikket.

#3 Alkalmi vétel

Sokan használják leírásokban az "alkalmi vétel" kifejezést. Ennek jelentése többféle is lehet; leginkább arra vonatkozik, hogy a tulajdonos sürgősen el akarja adni, ezért áron alul kínálja. 

A másik jelentése, hogy csak bizonyos ideig kerül ennyibe, utána már drágábban adják majd. 

Ennek ugye egy vevőcsalogató hatása van (vagy inkább kellene, hogy legyen), de manapság annyian durrogtatják el feleslegesen, hogy igazából értelmét vesztette. 

#4 Aktív ház

Az aktív házak tulajdonképpen az összes energiát megtermelik, amik a működésükhöz szükségesek (például napelemekkel). 

Ez azonban nem egyenlő teljesen a passzívházzal, hiszen ott konkrét számok vonatkoznak arra, hogy mekkora lehet például az éves fűtési-, hűtési igény, vagy mekkora mértékű lehet a nyári túlmelegedés gyakorisága.

#5 Banki ingatlan

A banki ingatlan, ahogyan a nevéből is sejteni lehet, egy - a bank tulajdonában lévő - ingatlan. Az épületek végrehajtás során kerültek a bankhoz, és bár mindez szépen és jól hangzik, azonban gyakran több millió forintot kell még rájuk költeni, hiszen teljesen lecsupaszítják az épületet - leginkább belül. 

Egyébként érdemes utánuk nézni, hiszen az árveréseken sokkal olcsóbban lehet hozzájuk jutni, mint a piacon lévő többi épülethez. 

#6 Bauhaus

A Bauhaus egy építészeti stílus. Az intézményt, ahol mindezt a tökélyre fejlesztették, Walter Gropius alapította, 1919-ben. Jól felismerhető stílusjegyei vannak: nagy üvegfelületek, krómozott acél, hajlékony formák - és jellemzően lapostetős épületek.

#7 Belmagasság

A belmagasság egyszerűen megfogalmazva a padló és a mennyezet, vagy a padlószint és a födém alsó része közötti távolságot takarja. 

#8 Belterület

A belterület egy összefüggő, beépített vagy arra szánt területeket jelöl. Ezeket egyébként a helyi építési szabályzatban konkrétan ki is jelölik. 

#9 Bérlet, bérleti díj, bérleti szerződés

Az ingatlan tulajdonosa (főbérlő) és az albérlő megegyezik egy bizonyos, általában havonta fizetendő összegben, ez a bérleti díj. A bérleti díj általában csak az ingatlan használatba vételét takarja, a rezsi költségeket külön számolják fel.

Azonban a bérlet vonatkozhat az ingatlanban található bútorokra is - ezekről részletesen a bérleti szerződés ad tájékoztatást.

A bérleti szerződésben minden jogot külön rögzíteni kell: például arra vonatkozóan, hogy mire vonatkozik a kaució, meddig és mikortól kívánja a bérlő kivenni a lakást, mekkora összegben satöbbi. A pontos tartalmi elemekről ez a cikk ad bővebb tájékoztatást

#10 Bojler

A bojlert vízmelegítésre, és tárolásra használják. Lehet gáz-, vagy villanyüzemű is. 

#11 Bruttó alapterület

Először is érdemes kettébontani a dolgot, ugyanis egészen más az asszony fekvése egy családi háznál, és egy lakásnál. 

Családi ház esetében a bruttó alapterületbe minden beletartozik: a nettó alapterület + a fal vastagsága, a pince, az erkély, a közlekedő, a terasz és a garázs is. 

Lakás esetében a nettó alapterület+a fal vastagsága, illetve az erkély nagysága. 

A köznyelvben egyébként általában hasznos alapterületként szokás emlegetni.

#12 Cirkó 

A cirkó talán az egyik leggyakoribb gázkazános fűtési forma. A vizet a gáz melegíti fel, ami körkörösen mozog a rendszerben (cirkulálódik - innét is az elnevezés). Miután felmelegedett, a radiátorokba jut, így melegíti fel az adott helyiséget. 

Ha kíváncsi vagy a további részletekre is, érdemes elolvasnod ezt a cikket. 

#13 Csere

Amennyiben az eladó és a vevő is rendelkezik ingatlannal, megegyezhetnek egymással cserében is. A csereszerződésre vonatkozóan a Ptk. 6:234.§-a tartalmazza a részleteket.

#14 CSOK-os ingatlan, falusi CSOK

Olyan ingatlan, amelyre jár a Családi Otthonteremtési Kedvezmény. Egy speciálisabb változata a falusi CSOK, amely a kisebb településeken, tanyákon is elérhető a lakóingatlanokra. 

A részletes település listát itt találod meg.


Vissza