INGATLAN(OS) SZÓTÁR, HOGY JOBBAN SZÓT ÉRTSETEK EGYMÁSSAL K-Ö-IG

INGATLAN(OS) SZÓTÁR, HOGY JOBBAN SZÓT ÉRTSETEK EGYMÁSSAL K-Ö-IG

#42 Kaució

A kaució egyfajta óvadék, amit az albérlő fizet a bérbeadónak. Ez azonban csak arra szolgál, hogy ha valamit a bérlő véletlenül tönkretenne, vagy netán kifizetetlen számlákat hagy maga után, akkor a tulajdonos ebből a biztosítékból tudja fizetni. 

Ha nem volt ilyen, akkor a teljes összeget vissza kell fizetnie a bérlőnek. 

#43 Kazán

A kazán egy hőforrás, amit általában nagyobb házak esetében szoktak használni (kb. 120 négyzetmétertől felfelé). A cirkónál nagyobb teljesítményű, ami azt jelenti, hogy nagyságrendileg minimum 28 kW leadásra képes.

Lehet szilárd-, vegyes-, folyékony-, illetve gáztüzelésű is.

#44 Kezesség

A kezesség során az ún. kezes kötelezettséget vállal arra, hogy ha a kötelezett nem teljesíti a követeléseket, ő fog érte kezeskedni, tehát a továbbiakban ő lesz jogosult a teljesítésre. A jogszabályról részletesen a Ptk. 6:416. § rendelkezik

#45 Kétgenerációs ház

A kétgenerációs ház általában egy nagyobb lakóházat jelöl, melyben több generáció is együtt él. Ebben az esetben két külön lakrész (és általában két külön bejárat) található ugyanazon a telken. 

Továbbá mindkét lakrész saját hálóval, konyhával vécével és fürdővel is rendelkezik. 

#46 Komfortos

A komfortos lakás legalább 12 négyzetméteres helyiségekkel (háló-, és fürdőszoba) és legalább 4 négyzetméteres, főzésre alkalmas térrel rendelkezik. Természetesen közművesített, egyedi fűtéssel, és biztosított a melegvíz-ellátás is.

#47 Közös tulajdon

Ebben az esetben egy ingatlannak több (2 vagy annál is több) tulajdonosa van - ez például gyakori az öröklés esetén. Ebben az esetben mindegyik tulajdonostárs jogosult a birtoklásra és a használatra is.

Egyébként számtalan tévhit kering az osztatlan közös tulajdonnal kapcsolatban, amiket részletesen az alábbi cikk veséz ki.

#48 Központi fűtés

A központi fűtést leginkább családi házak, és társasházak esetében használják - mivel egy kazán több különálló helyiséget is fűt. 

Míg a családi házak esetében a tulajdonosok egyértelműen annyit fizetnek, amennyit használnak, azonban a társasházaknál ezt ún. átalánnyal oldják meg. Ez egy pontosan kiszámított összköltség, amit havi bontásban kell fizetni az ott lakóknak.

#49 Közterület

A közterületet bárki használhatja, hiszen állami, önkormányzati tulajdonban áll. 

#50 KSZT

A KSZT, vagyis a Kerületi Szabályozási Terv, a fővárosi kerületek szabályozásáról szóló rendeletek.

#51 Külterület

A közigazgatási határon kívül, de még a településen belül található terület. A külterületekre vonatkozó szabály szerint maximum 3%-ban lehet gazdasági-, vagy egyéb, pl. mezőgazdasági épületet felhúzni. 

#52 KVSZ

A KVSZ, vagyis a Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatot az adott kerületek szabályzására, beépíthetőségére vonatkozó rendeletek, melyeket az önkormányzatok határoznak meg. A dokumentumokat általában az adott kerület honlapján lehet megtekinteni.

#53 Lakópark

A lakóparkban több lakóépület (például panelház) is található, azonban ezeket nem választották el egymástól, hanem egy épületegyüttest alkotnak, és egy lakóközösséget.

#54 Loft

A loft lakás, vagy loft stílus egy nagy, összefüggő területű otthont jelöl, amit gyárépületekből, raktárakból, vagy csarnokokból alakítottak ki. Indusztriális stílusnak is nevezik, hiszen a régi, 60-as, 70-es évek amerikájából indult, eredetileg puritán-, később luxus stílus. 

A stílusjegyei közé tartoznak a csőrendszerek, a kezeletlen beton-, illetve tégla felületek. 

#55 Loggia

A loggia egy erkély, amelyet három oldalról határolják falak, alulról és felülről pedig födémek. Nem lóg ki az épület síkjától, a homlokzathoz képest befelé helyezkedik el. 

#56 Luxus komfort

A luxus komfort igazából nincs tisztázva, hogy pontosan mit is jelent, ugyanakkor mindent magába foglal, amit az összkomfort is. Ezenkívül gyakran azt takarja, hogy minden szobához külön fürdőszoba és wc is tartozik - valamint a társasházakban portaszolgálatot, klímát is valószínűsít. 

#57 Magasföldszint

A magasföldszint (vagy rövidítve mfszt.) az emeletes házak földszintjére vonatkozik: ebben az esetben ugyanis a padló magasabb a szokásos padlószintnél. 

Magasföldszintet általában abban az esetben alakítanak ki, ha alatta valamilyen helyiséget is kialakítanak. (Például műtermet, műhelyet, pincét satöbbi.)

#58 Manzárdlakás

A manzárdtető egy speciális tető fajta, ami alkalmassá teszi a tetőteret arra, hogy teljes értékű lakásként funkcionáljon. Épp ezért ezzel a módszerrel a teljes tetőtéri alapterület hasznosítható.

#59 Nettó terület

A nettó alapterület a belül mért alapterületek összességge, faltól-falig mérve. 

legegyszerűbben egy ház nettó alapterületét úgy tudjuk kiszámolni, hogy a szobák szélességét és hosszúságát lemérjük, összeszorozzuk, majd az egyes helyiségeket szintén, és ezeket a végén összeadjuk. 

#60 Osztatlan tulajdon

Tulajdonképpen a közös tulajdont takarja: a telken álló háznak vagy ingatlannak több tulajdonosa van.

#61 Óvadék

Az óvadék ugyanazt jelenti, mint a kaució, csupán az egyik egy hétköznapi értelemben használt szó, a másik pedig szakszó.

#62 Összkomfortos

Lényegében a paraméterei megegyeznek a komfortos fokozattal. A különbség csupán annyi, hogy ebben az esetben nem egyedi-, hanem központi fűtésről beszélünk.

#63 Övezeti besorolás

Egy adott településen belül általában nem csak egyféle övezeti besorolás található. A lakóövezeten kívül ugyanis lehetnek üdülő-, vagy nyaraló övezetek, ipari-, illetve kereskedelmi területek, satöbbi. 

Az adott településen belül található lakóövezetek listáját a HSZT (vagyis a helyi szabályozási terv) tartalmazza. 

Hogy milyen különböző építési övezetek vannak, ezen a linken tudod részletesen megtekinteni. 

 

Tekintsd meg sorozatunk első részét is, ahol megmutatjuk, hogy A-E-ig milyen szakkifejezések léteznek


Vissza