KI AZ AZ INGATLAN ÉRTÉKBECSLŐ, ÉS MIT CSINÁL PONTOSAN?

KI AZ AZ INGATLAN ÉRTÉKBECSLŐ, ÉS MIT CSINÁL PONTOSAN?

Mikor találkozhatsz vele?

Ingatlan adásvételnél, és leggyakrabban a hitelfelvétel során. Miután ugyanis beérkezik a bankhoz a hitelkérelem, szükség van arra, hogy egy szakértő megállapítsa az ingatlan piaci értékét. Ez azért fontos, mert az értékbecslés eredménye alapján állapítják meg a maximális hitel összegét. 

Azonban nem kaphatod meg az ingatlan teljes értékét hitelként, hanem (általában 20%-os) önerőre is szükséged lesz. De hogy egyszerűbb legyen, nézzük meg egy példával. 

Szeretnél megvásárolni egy lakást. Amikor kimegy az értékbecslő, akkor azonban megállapítja, hogy az ingatlannak 20 millió forint a piaci értéke. Így a bank által maximálisan adható hitel 16 millió forint, amihez rendelkezned kell 4 millió forint önerővel.

Ki az az értékbecslő?

Az értékbecslő az, aki reális képet ad az ingatlan állapotáról, pontosan számszerűsítve. Ahogy a fentiekből is jól látszik, az értékbecslő tehát egy ingatlanszakértő cég munkatársa - ebben az esetben az, akit a bank kijelölt.

Milyen papírokra van szükséged akkor, ha jön az értékbecslő?

Az ingatlan típusától és a szakértőtől függően az értékbecslő több, különféle papírt is bekérhet.

Lakás esetén például szükséged lesz a társasházi alapító okiratra, a tulajdoni lapra és az alaprajzra. Családi ház esetén szintén a tulajdoni lap, és az alaprajz kell, valamint egy térképmásolat. 

Újépítésű lakás esetén a telek tulajdoni lapjára, a tervrajzra, és a társasházi alapító okirat tervezetére. Új, épülő családi ház vásárlása esetén szintén kell a telek tulajdoni lapja, a tervrajz, illetve az építési engedély.

Hogyan határozza meg az értékbecslő az ingatlan értékét?

Az ingatlan értékbecslő több, különböző szempont alapján vizsgálja meg az ingatlant. A teljesség igénye nélkül: 

  • milyen típusú az ingatlan
  • mekkora az ingatlan alapterülete,
  • milyen az ingatlan állapota,
  • milyen az ingatlan fekvése (jó megközelíthetőség)
  • infrastruktúra (van-e a közelben elérhető tömegközlekedés, milyen gyakran járnak a buszok, van-e óvoda, iskola, gyógyszertár, illetve orvosi rendelő satöbbi)
  • milyenek az ingatlan tulajdoni viszonyai,
  • milyenek a hozzá kapcsolódó jogok (például építési jog),
  • az ingatlanhoz kapcsolódnak-e egyéb előnyök
  • vannak-e az ingatlant terhelő- vagy kiszolgáló jogok,
  • milyen környezeti hatások vannak (például vasúti közlekedési zaj, autópálya a közelben satöbbi).

Ezt tehát, ahogy láthatod, helyszíni szemlével lehet megoldani. Ebben az esetben fotók is készülnek az állapotok dokumentálására. 

Mi történik ezután?

Hitelfelvétel esetén a bankhoz nagyjából egy héten, öt munkanapon belül érkezik meg a becslés, ahol az alkalmazottak tovább vizsgálják. Itt ellenőrzik például azt is, hogy az értékbecslő által számolt összeg reális-e, megfelel-e a valóságnak.

Gyakorlatilag tehát 1 hét múlva maximum kézhez kapod az értékbecslés eredményét. 

Amennyiben szeretnél ingatlant vásárolni, vagy eladni - netán hitelre lenne szükséged, bátran keresd meg értékbecslőnket. A helyszíni szemle után ugyanis 2-4 nappal már kézhez is kaphatod a becsés eredményét. 


Vissza