MIT TEHETSZ, HA TÚL KICSI A LAKÁS? TIPPEK ÉS PRAKTIKÁK

MIT TEHETSZ, HA TÚL KICSI A LAKÁS? TIPPEK ÉS PRAKTIKÁK

#1 Többfunkciós bútorok

Akit egy picit is érdekel a lakberendezés, biztosan összefutott már a Spektrum Home-on is futó, Kis terek, nagy ötletek című műsort. Ebben számtalan példát láthatunk arra, hogy a többfunkciós bútorok mennyire megkönnyítik az emberek életét (főleg, ha 30 négyzetméteren kell osztozkodni).

Klasszikus példa erre a fürdőszobai tükör, egybeétve egy polcrendszerrel. Itt tudjuk tárolni a fogkeféket, pipere holmikat, vagy akár a parfümöket. A másik, hasonlóan klasszik megoldás a kanapéágy, amin elszállásolhatjuk a vendégeinket.

Azonban vannak már olyan egészen elképesztő megoldások is, mint a tükör-asztal. Ennek lényege, hogy felhajtva olyan, mintha csak egy egyszerű tükör lenne, azonban lehajtva már asztalként funkcionál.

Érdemes körbenézni a bútoráruházakban, vagy online, mert rengeteg olyan megoldás létezik, amire elsőre nem is gondolna az ember.

#2 Optikai tuning, a tágasabb élettérért

Ha nem jó a szoba színválasztása, és kevés a természetes fény, akkor sokkal inkább zsúfoltnak tűnhet a helység. Ezt könnyedén lehet orvosolni egy optikai tuninggal.

A falak festésére érdemes lágyabb pasztell színeket választani. Ugyanakkor a padlónak is egy világosabb árnyalatú laminált parkettának kell lennie. Ennek az az egyszerű oka, hogy a világos, homogén tér tágasabbnak tűnik.

Ha kevés a fény, használjunk sok tükröt és irányítsuk a természetes napfényt a falakra. Éjszakai világításnak pedig süllyesztett lámpát használjunk.

Persze így eléggé egysíkú lenne az enteriőr, épp ezért fel kell dobni valamivel. Válassz erősebb, sötétebb színű dekorelemeket, amik megtörik ezt a homogenitást, és életet visznek a szobába. 

#3 Az elrendezésen nagyon sok múlik

Mivel szinte minden négyzetcentimétert ki kell használnunk, érdemes már az elején megtervezni a bútorok elrendezését. A legegyszerűbb, ha fogsz egy ceruzát és egy négyzetrácsos papírt, majd méretarányosan felskicceled rá a lakásod alaprajzát.

Ha már tudod, hogy milyen bútorokra lesz szükséged, akkor alaposan nézz körbe, és mérlegelj.

  • Tényleg kell egy 180 centiméter széles franciaágy, vagy elég a 160-as is?
  • Van annyi ruhád, hogy extra nagy ruhásszekrényt vegyél, vagy elég a kisebb?

Miután ezeket letisztáztad magadban, nézd ki a favorit bútorokat, és írd fel a paramétereket. Ezután képzeletben rendezd be a lakásodat úgy, hogy berajzolod a bútorok helyét. Ha van kedved és egy kis időd, akkor kipróbálhatsz néhány lakástervezőt is.

planner5d például egy nagyon könnyen használható, ingyenes progi, amihez a neten rengeteg tutorial videót találni. Ráadásul ezeket nem csak két dimenzióban nézheted meg, hanem átválthatsz 3D-s nézetre, így nem kell képzeletben vizualizálnod.

#4 Tároljunk, ahol csak tudunk 

A nyitott polcos elrendezés jó ötlet, ha kevés cuccunk van. Azonban az évek során felhalmozódott használati tárgyak sok helyet foglalhatnak, így ezeket jó, ha diszkréten elrejted. Szerencsére nagyon esztétikus tárolók vannak, amiket szinte bárhol elhelyezhetsz a lakásban.

A hálószobába vehetsz például ágy alatti tárolót, amibe az ágyneműket, paplanokat vagy keveset használt ruhákat teheted.

A fürdőszobába szintén jó ötlet a mosópornak, öblítőnek, borotváknak beszerezni egy szövettárolót.

A lépcső alá szintén rakhatunk színes, díszes dobozokat, amikbe a gyermek játékát, vagy keveset használt holmikat rakhatjuk.

#5 Szelektáljunk!

Apropó, felhalmozódott holmik… mielőtt ész nélkül tárolókat vásárolnál, előtte feltétlenül szelektálj. Az ember nem is hinné, de már egyetlen év alatt rengeteg olyan tárgyunk lesz, amik csak porgyűjtőnek jók.

Ha ezek még jó állapotban vannak, érdemes feltenni őket az online piactérre, tartani egy kisebb garázsvásárt, vagy elajándékozni egy ismerősnek, netán rászoruló családnak.

Persze, ha már végképp nem férsz el, és nem akarod magad kitenni a felújítás okozta stressznek, akkor nem marad más, mint a költözés. Ebben az esetben viszont figyelj arra, hogy egy olyan otthont válassz magadnak, ami (négyzetméterben is) maximálisan kielégíti az igényeidet. 

Szerencsére az oldalunkon rengeteg új-, és használt lakás vár arra, hogy gondos, szerető kezekbe kerüljön. Épp ezért, ha lakás vásárlásán gondolkozol, nézd meg a kínálunkat, és ha valamelyik elnyeri a tetszésed, vedd fel velünk a kapcsolatot!


Vissza