MITŐL OKOS AZ OKOSOTTHON, ÉS MIT ÉRDEMES RÓLA TUDNI?

MITŐL OKOS AZ OKOSOTTHON, ÉS MIT ÉRDEMES RÓLA TUDNI?

Nem a kijelzőktől lesz okos a házunk 

Sokan azt gondolják, hogy egy digitális termosztáttól, vagy egy távirányítós zsaluziától válik okossá az otthonunk - pedig korántsem ez a helyzet. 

Az “okosság” az egészben azonban nem a digitális kütyük sokasága, hanem ezek összehangolása, tulajdonképpen egy központi vezérlőegység segítségével. A rendszer alapját, vázát a programozható érzékelők adják. Ezek az érzékelők pedig - persze rendszertől függően - szinte a végletekig személyre szabhatóak.

Tegyük fel, hogy a párunk jobban szereti a meleg hálószobát, mi azonban a nappaliban töltünk több időt, és jobban szeretjük a hideget. Beprogramozhatjuk a helyiségeket úgy, hogy a nappaliban állandó jelleggel 21 fok legyen, a hálóban viszont 27 fok.

Egy másik praktikus példa: tegyük fel, hogy el kellett szaladnunk otthonról, és nyitva felejtettük az ablakokat, miközben jön a vihar. Ahogy egyre erősebben csöpögni kezd az eső, a szenzorok érzékelik ezt, és az ablakok automatikusan bezáródnak, így nem kell félnünk attól, hogy beázik a lakás.

Itt hibáznak sokan a legtöbbet

Persze felmerül a kérdés, hogyan lehet ezeket a látszólag komplex, összetett rendszereket összehangolni? A válasz pedig az, hogy vannak erre szakosodott kivitelezők, akik ezeket létrehozzák.

Sokan ott hibáznak, hogy tech-láztól felbuzdulva szerzik be a különböző okoskütyüket az áruházakból: okoshűtőt, okosporszívót, távirányítóval állítható lámpákat. Ez persze mind szép és jó, azonban lesz egy csomó, külön működő tech kütyünk, de nem lesz egy központi agy, ami összefogja az egészet. 

Épp ezért, ha okosotthont szeretnénk, érdemes:

  1. Egy már kész okosotthont vásárolni
  2. Megbízni egy kivitelezőt, aki felokosítja az otthonunkat

Ugyanis nem csak az újépítésű vagy modern házak lehetnek smart home-ok, hanem a régi épületek is.

Nem csak az újépítésű házak lehetnek okosak

Tévhit tehát, hogy csak az okosotthon csak az újépítésű lakást vásárlók kiváltsága. Ugyanis egy kis átalakítással szinte bármelyik otthonból okos házat varázsolhatunk. Ugyanis, ahogy feljebb is írtuk, ez egy komplex rendszer, amikhez kütyükre, és felhőalapú irányításra van szükség.

De hogyan tudunk ennyi mindent egyszerre kezelni?

Az irányítás szó szerint a kezünkben van

Mégpedig a telefonunkban. Egy applikáció segítségével ugyanis a központi vezérlőhöz, felhőn keresztül, a telefonunk csatlakozni tud, így akár távolról is irányíthatjuk az otthonunkat.

Ez azt jelenti, hogy értesítést kapunk például akkor, ha idegenek lépnek be a házba, előmelegíthetjük a lakásunkat, mire hazaérünk (vagy épp lehűthetjük), de tetszés szerint szellőztethetünk is a távolból.

Ugyanakkor az okosotthon nem azt jelenti, hogy a házunk “távirányítós”. Ugyanis az automatikán, a szenzoros érzékelőkön van a fő hangsúly, amelyek olyan finom dolgok, amiket talán észre sem veszünk. Mégis kényelmesebbé és hatékonyabbá teszik a mindennapokat.

Ha igényt tartunk rá, reggel automatikusan felhúzódik a redőny, és követheti a nap járását, hogy minél több-, vagy kevesebb fény essen a nappaliba - attól függően, mit szeretnénk.

Sok esetben hangalapon is vezérelhetjük az otthonunkat, igaz ezek egyelőre leginkább angol nyelven érhetők el (bár van néhány magyar megoldás is a piacon). 

Nem csak okos - környezetkímélő is, és spórolhatunk is vele

Luxus ide, luxus oda, mégsem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy egy ilyen smart home mennyire környezetkímélő. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy automatikusan le-, és felkapcsolódik a villany, a fűtés pedig szintén automatika szerint működik.

Ezzel pedig rengeteg energiát - és így pénzt megspórolhatunk, főleg ha az ingatlant megfelelően szigetelték is. 

Biztonságos. Biztonságos?

Egyrészt az okosotthon rendkívül biztonságos, hiszen automatikusan jelez, ha nem regisztrált felhasználók lépnek be az otthonba, amiről távolról is értesítést kapunk az okostelefonunkra.

Másrészt viszont, mint minden felhőalapú, összetett rendszert, fel lehet törni. Egy profinak nem feltétlenül jelent problémát egy okosotthon meghackelése, épp ezért érdemes folyamatosan edukálni magunkat, minél hatékonyabb tűzfalat választani, vagy segítséget kérni a kivitelezést végző szakemberektől.

Tényleg okosabbak már az otthonaink, mint mi?

Egyelőre szerencsére nem kell félnünk attól, hogy az otthonunk túlnő rajtunk. A technológia még messze nem tart ott, hogy bármitől is félnünk kellene - bár az adatvédelemmel kapcsolatban még így is vannak aggályok, amire előbb vagy utóbb választ kell találniuk a szakembereknek. 

Okosotthon az Ingatlan Budafoknál

Jelenlegi kínálatunkban nálunk is található olyan okosotthon, amely még gazdát keres. Amennyiben további információra van szükséged, vagy szívesen megtekintenéd az ingatlant, kérjük vedd fel velünk a kapcsolatot !

 


Vissza