SEGÍTSÉG, PENÉSZ A LAKÁSBAN! MEGOLDÁSOK ÉS HÁZI PRAKTIKÁK

SEGÍTSÉG, PENÉSZ A LAKÁSBAN! MEGOLDÁSOK ÉS HÁZI PRAKTIKÁK

Mitől alakul ki a penész?

Nem számít, hogy régi, vagy újépítésű lakásod van, sem pedig az, hogy mennyire újak, modernek a nyílászárók: a penész ugyanis orvul elterjedhet mindegyikben. Ennek oka, hogy a penészgomba egész egyszerűen mindenhol jelen van. Azonban fontos, hogy nem kezdődik meg a penészedés mindaddig, amíg nem biztosítunk megfelelő körülményeket a gombáknak.

A penész kedveli a nyirkos, nedves levegőt - így nem csoda, ha leginkább a párától alakul ki. Különösen télen sokan teregetnek bent, a lakásban, és nem szellőztetnek, nehogy kimenjen a meleg. Így pedig könnyen felszökhet a szoba páratartalma, ami megfelelő táptalajt biztosít a gombának.

Nem biztos, hogy a teregetéssel van a probléma…

Azonban előfordulhat, hogy a kinti teregetés és a gyakori szellőztetés ellenére is kialakul a penész, ennek pedig több oka is lehet. 

Az egyik, hogy a sütés-főzés közben keletkezett pára csapódik ki a falra. A másik, szintén gyakori ok, hogy a kazánok, bojlerek, tűzhelyek is nagy mennyiségű párát juttatnak a levegőbe - ez a pára pedig az égés során keletkezik. Végül pedig lehetséges, hogy az ingatlan szigetelésében kell keresni a probléma fő okát.

Előfordulhat ugyanis, hogy a vizes falszerkezet átázik, a nedvességet felszívva pedig könnyebben hűl, így a pára lecsapódik. A penész sokszor a sarkokban alakul ki, ami nem véletlen, hiszen itt a leggyakoribb a hőhíd. (Röviden: hőhíd az a terület, amelyen gyorsabban áramlik ki a meleg levegő, mint a fal más részeiről.) Ennek oka szintén a nem megfelelő szigetelésben keresendő: ilyenkor azonban érdemes szakembert hívni, hogy együtt oldjátok meg a gondot. 

Ellenkező esetben ugyanis könnyen lehet, hogy egy utólagos “maszek” szigetelés csak tovább rontana a helyzeten.

Miért egészségtelen a penész? És milyen hatása van a szervezetedre?

Jó tudni, hogy nem csupán egyetlen penészfajta létezik, hanem mintegy 80 fajtát különböztethetünk meg.

Amíg az úgynevezett nemespenésznek (például amivel a camembert sajtokat is érlelik), nincsen semmiféle káros egészségügyi hatása, addig a beltéri penészfajták már jóval több kockázatot hordoznak magukban.

A leggyakoribbak ezek közül a Penicillum, az Aspergillus, a Cladosportium és az Alternaria, amelyek különböző légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak.

Ezek irritálhatják a szemet, a kötőhártyát, légzési nehézségeket, immungyengeséget és számos egyéb zavart okozhatnak.

Az asztmával küzdők pedig fokozottan ki vannak téve ennek a veszélynek: esetükben a légzési nehézségek, illetve a betegség tünetei súlyosbodhatnak. 

Amennyiben tehát penészt észlelsz a lakásodban, jobb minél előbb megszabadulni tőle. És hogy hogyan? Mutatunk néhány praktikát.

Mit lehet tenni a penész ellen?

Friss levegő

Ha frissen teregetsz a lakásban, nyisd ki az ablakokat és szellőztess minél többet. Ezenkívül - ha lehet - kerüld a radiátoron való ruhaszárítást: ez ugyanis nagymértékben megnöveli az ingatlan páratartalmát.

Egy másik, hatékony módszer lehet, ha járatod a levegőt és ventilátort használsz, hiszen ez csökkenti a levegő páratartalmát. Ha egyébként is nyirkosabb a lakás, úgy hosszabb távra érdemes beszerezni egy minőségű, párátlanító készüléket.

Fűtés

Télen, hogy spóroljanak a költségeken, rengetegen letekerik a fűtést, amikor elmennek otthonról és csak akkor kapcsolják vissza, amikor hazaérnek. Ez szintén nem jó megoldás, hiszen a hamar kihűlő, nyirkos falak szinte vonzzák a penész spórákat.

Ráadásul a lakás visszafűtése is jóval több energiát igényel. Így hiába akar spórolni az ember spórolni, körülbelül ugyanannyi energiára lesz szükség, mintha csupán takarékra tenné a termosztátot.

Vegyszerek és házi praktikák a penész ellen

Rengeteg különböző, hatékony gombaölő szert találni a piacon, amelyek eltüntetik a legmakacsabb penészfoltokat is. Azonban, ha nem szeretnél egyből a vegyszerekhez nyúlni, kipróbálhatsz néhány házi praktikát is. 

Kevesen tudják, de a sütőpor hatékony penészölő szernek számít, ahogyan a szódabikarbóna is. Ezeket érdemes elkeverni egy kis vízzel és úgy felvinni a felületre. Ugyanakkor az ecet is hatásos lehet.

Forralj fel egy liter vizet, majd keverj hozzá 1 deciliter, 20%-os ecetet. Ezt pedig öntsd át egy szórófejes flakonba, majd vidd fel az adott felületre.

(Ha kíváncsi vagy további, penész elleni házi praktikákra, érdemes ezt a cikket végig böngészned.)

Szigetelés

Ha állandó penészedéssel küzdesz és folyton hideg a lakás, akkor előbb-utóbb rá kell szánnod magad arra, hogy felkeress egy valódi szakembert. Ebben az esetben ugyanis valószínűleg a már fent említett szigetelés lehet a probléma. Így hiába tünteted el a lehető legnagyobb körültekintéssel a gombát különböző vegyszerekkel, az biztosan vissza fog térni. 

Éppen ezért csírájában kell elfojtani a problémát, és megfelelő szigetelést kell biztosítani az otthonodnak.

Az újra és újra kialakuló penész ellen

Ebben az esetben érdemes beszerezned egy páratartalom-mérő készüléket. Az ideális, egészséges páratartalom körülbelül 45-55% között van, azonban 75% körül már szinte biztosra vehető, hogy megindul majd a penészedés.

Amikor tehát 55% fölé kúszik a páratartalom, szellőztess, ameddig csak lehet.

A legjobb mégis: a megelőzés!

Természetesen a legjobb megelőzés a támadás. Fesd ki a sarkokat speciális, penészedést gátló festékkel, valamint teregess az udvarban vagy az erkélyen. Ha ez semmiképp sem megoldható, akkor pedig teregetés után rögtön tárd szélesre az ablakokat, és engedd be a friss levegőt.

Ha megfogadod ezeket a javaslatokat, és nincs semmilyen különleges probléma (csőtörés, szivárgás, hiányzó cserepek a tetőn), akkor könnyűszerrel megelőzheted a penész kialakulását.

Amennyiben hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg az ismerőseiddel is, és kövesd az Ingatlan Budafok Facebook-oldalát!


Vissza