ÚJ ÉPÍTÉSŰ VAGY HASZNÁLT LAKÁS? HOVA ÉRDEMES KÖLTÖZNI?

ÚJ ÉPÍTÉSŰ VAGY HASZNÁLT LAKÁS? HOVA ÉRDEMES KÖLTÖZNI?

Az első és legfontosabb dolog a cél meghatározása.

Befektetésre vásárolnád az ingatlant, vagy lakhatás céljából?

Cikkünkben a saját célú ingatlanokra koncentrálunk majd, így most ezt a témát csak nagyon röviden érintjük. Ha befektetési célból vásárolunk ingatlant, jóval kevesebb támogatással kell számolnunk, így mindenképp az lesz a mérvadó, hogy mennyi pénzt szánunk a befektetésre.

Meg kell vizsgálnunk, hogy az adott kerületben, vagy megyeszékhelyen mekkora az új-és használt lakások aránya, milyen áron lehet őket kiadni, mennyi lakást kínálnak kiadásra a piacon, mennyi idő alatt lehet kiadni a lakás, és mennyi hozamot termel számunkra. Ez persze hosszabb tervezést is igényel, így nem lehet egyik pillanatról a másikra beleugrani.

Általánosságban elmondható, hogy a 2020-as évben az ingatlanok ára némi korrekciót mutat, a koronavírus-járvány miatt. Ezenkívül a rövid távú lakáskiadás egy bizonyos ideig biztosan nem lehetséges, hiszen nincsenek turisták. Emiatt jóval több kiadó lakás van a piacon, és az albérletek ára is csökkenést mutat - legalábbis a fővárosban.

De mi a helyzet akkor, ha saját célra vásárolunk ingatlant? Nézzük meg sorban a pro és kontra érveket az új-, és a használt ingatlanok esetében.

Használt lakások

Előnyök:

  • Sokkal olcsóbb négyzetméterárak 
  • Egyedileg kialakítható belső tér
  • Kapható bútorozottan, azonnal költözhető lakás
  • Az ár sok esetben alkuképes
  • Kamattámogatott lakáskölcsönöket és vissza nem térítendő támogatásokat is lehet rá igényelni 

Hátrányok:

  • Rejtett, előre nem látható költségek
  • Sok esetben még rengeteg munka, felújítás vár ránk

Mikor éri meg használt lakást venni?

Amennyiben azonnal költözhető, bútorozott opciót keresünk, mindenképp a használt lakások piacán érdemes szétnézni. Azonban ebből a szempontból figyelembe kell venni, és alaposan fel kell mérni az ingatlan állapotát. Lehetőleg keressünk olyan szakembert (kőművest, statikust), aki a vásárlás előtt felméri a helyzetet.

Ha szükség van renoválásra, akkor vegyük figyelembe a várható költségeket és a várható felújítási időt is. Manapság nagyon nehéz jó szakembert találni, aki pedig tényleg jól dolgozik, arra jellemzően sokat kell várni, és drága is lesz.

Viszont ennek kétségtelen előnye is van, hiszen a felújítás során úgy alakítjuk ki a belső teret, ahogyan csak szeretnénk - ennek csak a képzeletünk és a pénztárcánk szab határt.

Szerencsére használt lakásra is lehet igényelni csokot, valamint babaváró hitelt és kamattámogatott kölcsönt (a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatását; és az otthonteremtési kamattámogatást). Ennek részleteiről ezen a weboldalon írnak bővebben.

Új építésű lakások

Előnyei:

  • Új lakás vásárlása esetén magasabb csok kedvezmény
  • Nincsenek rejtett költségek
  • Egy ideig biztosan nem kell felújítani
  • A legújabb lakások AA-s besorolásúak, így alacsony rezsivel lehet számolni
  • Lakóparkok esetén kötelező garázst, kocsibeállót biztosítani az új lakáshoz, így nem kell törődni a parkolással

Hátrányai:

  • Az új építésű lakások ára magasabb
  • A már kész lakást nem lehet egyénre szabni
  • Ha még nincs készen, szakemberhiány miatt előfordulhat, hogy várni kell rá

Mikor éri meg új lakásba költözni?

Ha találunk olyan lakást, amibe lépve az álmaink otthonában érezzük magunkat, és megvan rá az anyagi keret is, akkor mindenképpen. A gond akkor kezdődik, amikor nincs rá elég pénz, és emiatt jóval több hitelt kellene felvenni, mint egy használt lakás esetében.

Viszont figyelembe kell venni, hogy az új építésű lakásokra adott csok, három gyermek esetén jelentős kedvezményekkel jár, így ebben az esetben jobban járunk egy új építésű lakással, mint egy használt ingatlannal. 

Összegzés

Ahogy láthatod, leginkább a lakás ára a mérvadó. Nem feltétlenül olcsóbb a használt lakás, hiszen ha három gyermeket szeretnétek és ehhez csokot, illetve babavárót is igényeltek, akkor jelentős kedvezményekre tehettek szert. Ha kamattámogatásokat szeretnétek igénybe venni, akkor ezt a cikket mindenképp olvassátok el.

Ha szeretnél körbenézni, hogy a piacon milyen új-, és használt ingatlanok vannak, akkor pedig nézd meg az Ingatlan Budafok keresőjét


Vissza