INGATLAN ILLETÉK - ÍGY CSÖKKENTHETED A LAKÁS VÁSÁRLÁSA SORÁN

INGATLAN ILLETÉK - ÍGY CSÖKKENTHETED A LAKÁS VÁSÁRLÁSA SORÁN

Illeték a használt ingatlan vásárlása után

Használt ingatlan vásárlása esetén a vagyonszerzési illeték minden esetben 4%. Amennyiben tehát egy 35 millió forintos lakást vásároltál, úgy a teljes vételár után kell befizetned a 4%-ot, ami egész pontosan 1 millió 400 ezer forint.

Ez az érték azonban maximalizálva van, bár valószínűleg nem sokan érik el ezt a plafont. Ugyanis az 1 milliárd forint feletti ingatlanok esetében 2%-nyi illetéket kell befizetni - maximum 200 millió forintot.

Megjegyzés: Az adás-vételt természetesen minden esetben be kell jelenteni a NAV felé, erre pedig 30 napunk van. Szerencsére azonban a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nem a sebességéről híres ebben a tekintetben, így jó esetben akár csak hetek, hónapok múlva jön a csekk az illetékről.

 

Ezzel csökkenthetjük a használt lakás illetékfizetési kötelezettségeit

1. Ha eladjuk az ingatlanunkat és 3 év múlva egy másikat veszünk, akkor csak a kettő különbözete után kell adót fizetni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha eladjuk a lakásunkat 20 millióért, és például két éven belül veszünk egy másikat 35 millióért, akkor csak 35-20=15 millió forint után kell illetéket fizetni. 

Ebben az esetben az összeg 600 ezer forint lesz. De fordítsuk meg az esetet! Mi van akkor, ha 35 millióért adjuk el a lakást, és 3 éven belül 20 millióért veszünk egy másikat? Nos, akkor ebben az esetben megússzuk az illetékfizetést.

2. Ugyanez vonatkozik a CSOK-kal vásárolt ingatlanokra is. Maradjunk is a 35 millió forintos példánál. Ha egy ekkora lakásra 10 millió forintos támogatást igényeltünk, akkor 35-10= 25 millió forint után kell 4%-ot fizetni. Ez 1 millió forint.

3. Előfordulhat olyan is, hogy már megvettük álmaink otthonát, de a régi még a nyakunkon van. Ilyenkor, sok esetben, nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű pénz ahhoz, hogy az ember be tudja fizetni az illetéket. Ezt szerencsére a NAV is tudja, és - ha jelezzük felé -, akkor 1 év haladékot ad. Ezután persze meg kell fizetni a 4%-ot, de legalább némi időt nyerünk.

4. Csökkenthetjük az illetéket akkor is, ha a tulajdonos benne hagyja a bútorzatot - erre ugyanis nem kell illetéket fizetni, mégis hozzátartozik az ingatlan árához. Nézzünk is rá egy konkrét példát.

Egy 35 millió forintos lakás esetében, a konyha-,a  fürdőszoba-, a nappali-, és a hálóbútorok összesen 6 millió forintot érnek. Amennyiben az adás-vételiben feltüntetjük, hogy az ingóságok (gépek, bútorok, tulajdonképpen minden, ami mozdítható) összértéke 6 millió forint, az ingatlané pedig 35-6=29 millió, úgy csak a 29 millió forint után kell illetéket fizetni. 

Ezzel pedig egy csomó pénzt megspórolunk! Az első esetben ugyanis 1 millió 400 ezer forintot, a másodikban pedig 1 millió 160 ezer forintot kell fizetni. Így 240 ezer forinttal több pénz marad a zsebben.

Azonban nem csak a használt ingatlanok esetében lehet érvényesíteni a csökkentést, hanem az újaknál is.

Hogyan lehet kedvezményes az illeték az új lakás vásárlása esetében?

Amennyiben a kivitelezőtől vásároljuk meg az új lakást, úgy 30 millió forintig 15 millió forintra kell megfizetni az illetéket. E fölött azonban már nem jár a kedvezmény. 

Tehát, ha van olyan szerencsénk és álmaink új lakása 30 millió forint, akkor 30-15=15 millió forint után kell 600 ezer forint illetéket fizetnünk.

Azonban pech, ha az új lakás 32 millió forintba kerül, ebben az esetben ugyanis már a teljes összeg után kell 4%-ot fizetni, ami a példa szerint 1 millió 280 ezer forint. 

Ekkor jár az illetékmentesség

  • Fent már említettük azt az esetet, amikor nem kell fizetni az illetéket. Tehát csere esetében, ha az új lakás olcsóbb, mint a régi volt, akkor mentességet kapsz.
  • Logikus, de azért érdemes leírni, hogy ha az új építésű lakás 15 millió forintba, vagy annál kevesebb pénzbe kerül, akkor szintén 0 forint a vagyonszerzési illeték.
  • Rokonok (de csak az egyenesági), valamint a házastársak közötti adás-vétel során szintén nem kell fizetni

Összegzés

Egy szó, mint száz, mielőtt adás-vételre adná az ember a fejét, érdemes átrágnia magát a lehetőségek között. Erre jó megoldás lehet egy kalkulátor, ami támpontot ad, milyen esetekben kell fizetni, és mennyit - így már célzottan fel tudunk készülni a csekk érkezésére.

 

Van olyan ismerősöd, rokonod, aki lakást venne? Akkor ne felejtsd el megosztani vele ezt a cikket. (Cserébe pedig bátran hívasd meg magad egy finom sörre.) Ha pedig nyaralót keresel, mindenképp olvasd el az ezzel kapcsolatos bejegyzésünket.

 


Vissza